torsdag 7 juni 2018

Busenkel apparatlåda på ett kick

Alla dessa små mindre radiorelaterade projekt som ska överleva behöver en enkel låda som skyddar kretsarna ett tag.
Det kan vara hembyggda baluner, trafos, dc/dc regulatorer, biasregulatorer, radiointerface, små QRP grejor  - med mera.....

Jag har ingen avancerad plåtbock med lösa segment där man kan bocka flera gånger på samma plåtbit.
Kan man bara göra en vikning på två motsatta sidor på en plåtbit brukar det bli problem att fästa överdel/lock med underdel eftersom det kräver en liten vikt kant för skruvhål. Man kan ju handknacka den lilla kanten där skruvhålen ska sitta, men man kan även göra en annan infästning.

Fästa lock/botten



Som fäste för lock och botten, tar man en ~6mm aluminiumstång, kapar stången motsvarande inre höjden i lådan. Sen borrar och gängar man i varje stångända för M3 eller M2.5. och fäster ihop lkock och botten med korta skruvar genom lock och botten.
För mindre lådor i 1mm tjock aluminium har det räckt med två sådana fästen av rundstång - för att delarna ska fästas och bli stabila. Det svåraste är att hitta var hål nr.2 ska sitta, man kan använda en smetande färgkrita för att göra ett avtryck var hålet bör vara.
 




Eftersom plåtbocken gör lite större radier i "vikningarna" får man fila av hörnen på plåtens klippta hörn, se bild.

Håltagning

Sen är det dax för andra metalljobb, man ska ha en kontakt, genomföring, switch eller en potentiometer och för större runda hål används en stegborr som är mer skonsam att borra med än med en stor spiralborr som gärna hugger tag i den tunna aluminiumplåten och deformerar det lätt.

För icke-runda hål används en liten plåtnibblartång med fyrkantigt skär. Den tar 1.5 mm i varje skär, sen kan man fila av de sista naggarna med en fin fil. Går även bra att göra ett mindre runt hål och sen ta en lämpigt formad nålfil och göra om hålet som det ska se ut.



Finish


Måla, torka av med sprit, sen spraya med en etsande grundprimer, sen spraya med en hård ytlack t.ex fälgfärg, finns på sprayböök hos stor känd affär med temat "bil".
Istället för etsande grundprimer så kan man slipa med t.ex 400 våtslippapper innan färg läggs på, så fastar färgen lite extra. Grövre papper än så gör bara repor som sen syns igenom lacklagren.

måndag 4 juni 2018

Links useful for VUSHF Propagation experiments and QSOs

Lite jox att använda sig av för att få lite mer aktivitet på VUSHF banden 

 Bra implementation om man vill ha data mellan två lokator rutor
http://www.k7fry.com/grid/

 Efter loggade QSO så vill man kanske ha en karta på sina kontakter, om inte logprogrammet redan stödjer kartfunktion, med den här siten så får man just en karta.
http://www.opencontest.org/edi/


Det första hjälpmedlet som jag använde var detta från SM7LCB, använde först vanlig OH film med handritarde scatterpunkter och senare med s.k overlay som gjorde ett http fönster transparent och där kunde man ha en karta med flygplan över pathmap.
http://lcbsweden.com/www-sm7lcb/maps/qso_map/pathmap2.htm

Aircraft Scatter Sharp, ett ytterligare program som gör det Airscout gör och lite till, har terränprofil, har inte provat hur bra detta program funkar med databaserna för EU.
http://www.nitehawk.com/w3sz/AircraftScatter.htm


Regnradar i SM
https://www.regnradar.se/
SMHI uppgraderar sina väderradars och den nya radarn gör att man ser individuella regnceller bättre än tidigare.

Regnceller för uW

http://home.hccnet.nl/uffe.noucha/blitz4.htm

Animerade online Tropo Progronoser

/http://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

En välkänd tropoforecast sida

http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html

Airscout - mjukvara på PC som visar scatterpunkten för en motstation

http://www.airscout.eu/news.html

Karta med översikt över större områden

https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=E&Frec=14&ML=M&Map=W2L&HF=S&DXC=ING2&GL=N

Aurora indikator i SM2

http://www2.irf.se/Data/

Aktivitetslista och chat för respektive VUSHF band

http://www.on4kst.com/chat/start.php