måndag 28 november 2022

Kul experiment i labbet - Swix vallajärn

Har tänkt en del på att skaffa en värmehäll för lödning, nåt som kan vara bra att ha när man ska montera små eller stora ytmonterade komponenter på kretskort.

Värmehällen är också användbar när man tillverkar egna kretskort med toner transfer metoden.

Så under svarta fredagen i år så skaffades ett sådant för under 300pix - för att prova om den kan vara användbar....

Well - egentligen är detta ett vallajärn som man använder när man preparerar sina skidor och värmer på glidvalla. Modellen är Swix Wax Iron T76, den simplaste modellen med ett vred för temperaturen mellan 100 och 180 Celcius, typ en vanlig bimetalltemrmostat?.


T76
850W effekt

Det första man får göra är att kontrollera ytjämnheten på värmesulan - och den här simpla vallajärnsmodellen har inte en plan sula - det får man åtgärda själv. I mitt fall blev det en hel del våtslipning med 180, 240, 400, 1200 papper och en sväng med autosol. Sulan är av mjuk aluminium, troligen pressformad över nåt annat material - sen är ytan slipad med ändå är ytan inte plan. Kortändarna på sulan var högre än på mitten i orginalutförandet.
Använder en tjock glasskiva som plant underlag vid slipningen.

Nyslipad sula för ytjämnhet - vilket är viktigt för att överföra värmen mellan två hårda ytor, typ till kretskort, laser pappersutskrifter och metaller.
Efter polering så är det sugpassning mot glas eller annan plan yta

Första försöket med denna pryl som värmehäll var demontering av ytmonterad krets.

Det blir mer och mer vanligt med ytmonterade komponenter och dessa finns i en stor mängd kapslade varianter.
En del anslut med vanliga ben i kanterna, andra ansluts med lödpunkter integrerade i kanterna (leadframe) som ibland syns eller är helt dold på undersidan, andra har även en lödbar undersida (exposed pad) som man inte kommer åt med en lödkolv - och man måste ha en värmekälla/häll för denna dolda lödpunkt.
När det gäller temperaturen så verkar vissa lödpastor ha en lägre smältpunkt men en lång uppvärmning - så förhoppningen är att detta wax iron kan fungera som en värmekälla i kombination med en liten varmluftslödkolv som ger över 400 celcius varmluft men i små volymer.

Man ställer termostaten på MAX och lägger på objektet och väntar tills det värmts upp.
Använder en handhållen IR termometer för att se temperaturen på kretskortet, nu har man en förvärmd ytmonterad komponent och då tar man fram varmluftslödkolven och värmer ytterligare runt komponenten som då snabbt börjar flyta i sitt lödtenn och man plockar av komponenten enkelt. En krets med lödbart s.k exposed pad på undersidan går ju inte alls att hantera med enbart lödkolv, man måste ha en värmehäll!.

Metalllåda och kretskort i över 180 graders värme



Lödkolv med varmluft uppemot 400 graders kapacitet.
En sån här liten varmluftlödkolv är till för enstaka små ytmonterade komponenter med lödda ben/anslutningar, den orkar inte värma upp både kretskort och komponent och då är det mycket bra att ha en värmehäll som gör det stora jobbet. Sen använder man varmluftlödkolven som komplement lokalt där man vill öka från 180grader till där lödtennen börjar flyta




Fastsatt i labbskruvstädet temporärt, men inte att lita på, man behöver en stadigare fästmetod.
6pinnars exposed pad komponent avlägsnad på ett enkelt sätt.

Man kan notera att det blir viktigt vid montering av komponenter,valet av lödmaterial eftersom smältpunkten inte kan vara för hög. Lödpasta vs. lödtenn på tråd kan sluta i problem om man väljer fel och en komponent låter sig inte lödas av utan att omkringliggande komponenter lossnar tidigare.
Blir nog till att gå över till lödpasta för vissa typer av ytmonteringskapslingar med dolda lödpunkter för att kunna löda av dessa senare vid reparation m.m.



Nästa försök blir att se om toner transfer överförs på ett bättre sätt än med ett modernt strykjärn som aldrig har en jämn yta på den tunna ytbehandlade plåtstryksulan.