onsdag 27 mars 2019

Recap QO-100, NB transponder LNB and TX converter

Första intrycken från att ha trafikerat OSCAR-100 smalbands transponder

Nedlänken på 10GHz

Att kunna lyssna på trafik från den geostationära satellitens transponder.
Nedlänken är väldigt enkel att åstadkomma med en vanlig LNB och en vanlig parabol allt mellan 60-80cm fungerar bra. Inställning av parabol och LNB sker på samma sätt som med vilken geostationär satellit som helst.
På amatörradiospråk så hamnar elevationen runt 22 grader och azimuth runt 171 grader, på satellitspråk blir det 26grader Öst och 22 graders elevation, LNB skew runt -4.5grader.
Inställningen är känslig som vanligt och man bör ha en mottagare igång så man kan bestämma vilken satellit man lyssnar på. QO-100 har två amatörradiofyrar 10 489.55MHz CW och 10 489.8MHz BPSK och kommersiella fyrar på 10.706 och 11.205GHz (som kan variera beroende på vilken beam satelliten använder). Amatörradiofyrsändarna står på marken och använder transpondern.

Det man ska se upp med är att INTE använda LNB'er med DRO lokaloscillatorer.
Man måste använda en LNB som anger att den klarar digital TV, dvs. det betyder den LNB använder en PLL med en kristall.
Innan man börjar lyssna på transpondern, låter man LNB värma upp en tid (20-30minuter) så kommer frekvensstabiliteten vara tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna på smalbandig trafik.
En s.k singel-LNB för digital TV kostar runt 150-200SEK och det finns många LNB att välja på, men alla fungerar. Vill man ha mindre frekvensdrift kan man isolera LNB med en vinterhandske och en plastpåse, dom dämpar inte 10GHz signalerna.

OBS! läser man mycket på nätet om nedlänksstation så hittar man mycket information om att man ska låsa LNB mot GPS, man måste köpa ett visst märke av LNB eller ha modifierade LNBer med TCXO eller signalgenerator.
DETTA BEHÖVS INTE, det är snarare ett uttryck för att amatörer tycker det är kul att bygga den perfekta stationen och sen använda den.

Sen ska man ha en mottagare som tar hand om signalen på runt 730MHz från LNB så man kan lyssna. Finns många alternativ och mottagare som klarar över 1GHz.
Dem mottagare jag använder är en SDR RTL USB med en TXCO. Kostar runt 350SEK.
Fördelen med den är att man har program i datorn med vattenfall, vilket är otroligt bra att ha.
Man installerar nåt av alla tjog av SDR program som har stöd för SDR RTL USB - allt från Sharp+ (gratis) till Linrad (gratis) går att använda. Sen kan man lyssna på alla moder, men på Oscar 100 Narrow Band transpondern gäller CW/USB/Digitala moder.

Om man inte har en egen nedlänksstation - så lyssnar man på nån av de WEBSDR som redan finns för QO-100.


Upplänken på 2.4GHz


Här krävs lite tankeverksamhet först.
Den enklaste lösningen är att använda en separat RX och TX antenn  - så slipper man problematiken med en duobands matare för 2.4GHz/10GHz.

För transponder kommer det finnas en begränsning i hur mycket ERP man kan använda på 2.4GHz upplänken.
Om man har för lite ERP så begränsas man till vilka trafiksätt man kan använda, om man har för mycket ERP så kommer transpondern att signallera på din nedlänk att du har för mycket ERP, en funktion som är till för att hålla transpondens prestanda och känslighet under kontroll.



Om man börjar med att se till att man har några hundra watt ERP tillgängligt via en tillräckligt stor parabol.. För digitala moder och CW krävs mindre ERP, medan SSB kräver mer ERP.


Mataren till parabolen kan man göra själv, en helix med 6-7varv eller en patchfeed. Följer man bygginstruktionerna man hittar på nätet på dessa 2.4GHz matare så kommer man snabbt fram till en användbar matare. Upplänken ska ha RHCP ut från antennen - så mataren som belyser parabolen ska vara LHCP och sen ändrar reflektorn polarisation till RHCP.

Använder man en 144/432 till 2400 TX konverter, dvs. på t.ex 144MHz (eller 432MHz) så kan man använda sin SSB/CW sändare och driver en mixer som blandar 144MHz med 2256MHz (eller 1968) så får man 2400Mhz. Efter blandaren har man ett filter som undertrycker 2256Mhz samt en RF 2.4GHz förstärkare.
RF förstärkarens uteffekt beror ju på hur mycket förluster man kommer att ha i filter, koaxkabel och hur stor parabolen är.
Lokaloscillatorn jag använt är en TCXO, dvs. en vanlig kristall med en temperaturregulator som håller en konstant temp  OCH den räcker till för att kunna köra smalbandig CW/SSB trafik.
Låter man TCXO värma upp en liten tid så är det väldigt enkelt att köra CW/SSB med endast små justeringar av frekvensen i nedlänken.

OBS! läser man på nätet om 2.4GHz upplänkstationer så kan man tro att man måste ha en GPS 10MHz låst oscillator eller högpresterande PLL lösningar. DET BEHÖVS INTE för CW/SSB trafik om man låter oscillatorn värma upp 20-30minuter så är frekvensdriften med en TCXO helt OK och endast små justeringar behövs.


En variabel RFdämpsats mellan mixer och förstärkare gör att man kan reglera uteffekten samtidigt som man lyssnar på nedlänken och kan på på vis bestämma vilken effekt man behöver utan att på verka transpondern negativt eller ha en tillräcklig effekt för SSB eller digitala moder.

Det är med andra ord bra att kunna variera sin effekt av många orsaker.



På sikt lär det komma WEB-baserade 2.4Ghz upplänksstationer, dvs. man sänder via en annan station remote.


Man kan ju också köpa en s.k amatörradio LNB med en anpassad lokaloscillator så man kan lyssna på t.ex 432MHz samt köpa en TX konverter med eller utan 10MHz referens. Även matare för både ett eller två band 2.4/10G finns att köpa.
Det finns även exempel på hembyggda duobandsmatare - båda enkla och avancerade modeller så kan man ha en enda parabol.