torsdag 2 december 2021

Continued, Kenwood TR-851/TR-751Repair potentiometers

RIT och RF GAIN Potentiometrarna

Dessa lider av samma svaghet i ALPS potentiometrarna som VOL och SQ potentiometrarna.
Dom går sönder inuti och ett intermittent eller konstant glapp uppstår mellan kolbanorna och den svepande delen.

Som tur är går det fortfarande hitta 2x10kohm ALPS potentiometrar med separata manöver.
Då byter man bara ut potentiometern men man får kanske anpassa benen lite för att nå båda raderna med monteringshål på kretskortet


En hel ny ALPS med 2x10kohm på separata axlar
avståndet är mindre så man får anpassa lite


Som tur är går det dessutom att laga orginal potentiometern med lite hjälp av ett mikroskop,  lite epoxy lim och en tunn lödkolvsspets.


Man får göra två nya nitar med t.ex komponentben eller annan metalltråd.

De vita plastbitarna har fått lite epoxy som håller fast de svepande fingrarna i potten, och en touch av lödkolven där man kan få plasten att smälta att skapa en liten kant eller krage i orginal hålen

Squelch och Volym Potentiometrarna


Ett sorgligt kapitel..

min potentiometer hade både trasig svepare som inte gick att återanvända och en trasig kolbana där ett ben ramlade av


Min ful-lösning på problemet blev att montera två trimpotentiometrar i rad på den delade axel från orginal potentiometrarna, en 50Kohm samt en 10Kohm.
Livslängden på trimpotentiometrar är inte så lång, men det får bli nuvarande val av komponent.

Tanken var att inte ha en omkopplare med, utan dra ut +13V DC kabeln som ON/OFF styrning.


Man förstorar hålet för trimmejseluttaget för med en borr till axelns minsta diameter,
sen anpassar man hålet till den ovala axeln med en liten borrmaskin och slipstift.



Utmaningen blir den större axeln, man måste hitta en trimpot som har tillräckligt med material i centrum att bearbeta.


Det går inte montera potentiometrarna direkt på orginalkretskortets platser - 
så jag använde lackerad koppartråd 0.4mm diameter - som förbinder potentiometrarna med kretskortet.
Det blir en semi-flexibel montering utan bra komponentstöd, men axeln sitter fortfarande i chassi genomföringen med en mutter

Det hela får plats i radion men man får isolera koppartrådarna mellan chassi, kretskort och koppartrådarna med isoleringstejp eller kaptontejp

Potentiometrarna sitter lite löst på axeln och fjädrar lite när man vrider axlarna, en liten rörelse som krävs eftersom man inte kan göra hålen i pottarna helt perfekt med en handhållen maskin och då blir det ett litet fel som måste kompenseras med att potentiometrarna vickar lite på sig när man vrider axel.

En liten bonus var att jag kan fortfarande använda orginal ON/OFF omkopplaren,  i nödfall, eftersom den smalare axeln löper lätt igenom den modifierade potten.
Så länge orginal spårryttare sätts tillbaka på axelns ända, kan man med den trycka  på orginal omkopplarens plastram och på så sätt klickar omkopplaren som den ska.

Men - ska man använda orginal ON/OFF omkopplaren ofta, vilket jag INTE kommer att göra, så måste man ha ett mothåll bakom omkopplarhuset.
Eftersom nitarna som håller ihop den gamla lösningen är borta - så finns inget mothåll. 
Jag satte en liten plastbit bakom omkopplarhuset efter att radion var ihopmonterad.

Alternativ

Man kan tillverka nya axlar och återanvända axelhållaren, tanken med det är att ha en betydligt smalare axel i anslutning till trimpotentiometrarna eftersom det är lite knepigt att förstora centrumhålet i squelch trimpotten utan att försämra trimpottens funktion lite.
Man skulle också kunna ha en knopp som limmas på änden på den smalaste axeln efter montering av volym trimpot och på sätt kunna använda orignal av/på omkopplaren.
Ett problem kvarstår, hur sammanfogar man orginal kretskort med axelhållaren dvs. ett mothåll behövs om omkopplaren ska användas då axel för volymen trycks in mot omkopplaren.
Iden med att använda lackerad koppartråd är lite riskabel eftersom benen på trimpotentiometrarna böjs lite och därmed kan ett glapp uppstå internt i trimpotten. Kanske ska man använda en lite grövre koppartråd som håller trimpot på plats och sen vanlig kopplingskabel på de resterande benen.

Iden med digitala potentiometrar är intressant, titta på t.ex MAX5440 (40kohm) som styr med s.k rotary encoders, kanske en bra ide att använda liknande.
Det finns s.k dual encoder with push button , man hittar t.ex EC11EBB24C03 Dual Axis Encoder with push button, som skulle passa rätt bra men har ingen gänga.