tisdag 15 mars 2022

part 3, TS-790 CAT interface & audio

I part 2 så hoppade CAT kontrollen igång fint med TS-790 ACC1 kabelanslutningar till FTDI USB adaptern i datorn och med WSJT så kördes de första QSOna.


Eftersom orginal IF-232C från Kenwood redan nämner oljud från datorsidan som ett problem och som löses med optokopplare samt separation av dator respektive radio jordarna - SÅ gjorde jag ett prototypkort med lite olika kretsar på.

Kretskortet i sin nuvarande och fungerande version syns här med sina optokopplare och DC/DC krets.
Varje signalledare har avkopplingskondensator samt s.k through hole ferrite, i nuläget så har inte
+5V från FTDI dessa åtgärder - vilket är nåt att lägga till på kortet om det blir tillfälle.




Det stora problemet var att få igång alla fyra logiksignalerna igen.
Men tillslut listade även jag ut att den optolösning som nu används är en inverterande logik och det innebär att den modifiering av Sparkfun FTDI kretskortet där alla HW logiksignaler sattes till INVERTED nu måste plockas bort med FT-PROG och en ny template utan invertering som laddas på EEPROM i FTDI kretsen.
Efter denna förändring så hoppade CAT igång omgående :)  .

Den stora vinsten hördes i 144MHz mottagaren, men en lokal mobilantenn bredvid radion och datorn så reducerades USB oljudet om man jämför med en lödd sammankoppling utan optokopplare!


WSJT är konfigurerat enligt följande


Man kan använda endast TXD och RXD mellan dator och radio och på radiosidan i ACC uttaget koppla ihop CTS med RTS - på det viset kommer RXD/TXD kommunikationen alltid vara igång. 
I WSJT får man då ändra "Handshake" till "None".

Men nu när jag fått ihop en lösning med alla fyra signaler + jord så låter jag mjukvaran sköta RTS och CTS men i WSJT ställer man in "hardware handshake.
Antalet fel i CAT kommunikationen, som hörs som pipmeddelanden i TS790, reduceras mycket om man använder alla fyra signalerna mellan dator och radio istf. endast TXD & RXD och RTX/CTS ihoplödda.


Här är mitt prototypkortsschema med diverse extra komponenter
Layouten efter kretskortet tillverkades fick handändras runt dc/dc convertern där pinkonfigurationen ändrades efteråt.


Det finns andra FTDI kretskort där även RTS och DTR finns framdragna till stiftlist - vilket öppnar för T/R kontroll via DTR också. I schemat finns en extra optokopplare med en N-ch switch som kan dra t.ex ett +5V SMD relä som i sin tur nycklar PTT. På mitt FTDI kort finns såklart DTR i IC men jag har ju modifierat så RTS finns istället för DTR på stiftlisten.

På prototypen finns även en DC/DC isolerande krets som matas av FTDI +5V USB spänningen och ger en galvanisk isolerad +5V 0.2A på radiosidan. Tanken var att det skulle krävas fler kretsar på radiosidan och att slippa ha två separata och isolerade nätaggregat mellan radio och dator.
Nu krävs inte en separat +5V med egen jord - så det delen blev oanvänd nu.

Genomgående finns 10nF resp. 6.8nF samt ferriter på signalledarena för att reducera RF känslighet och kanske reducera RFI från FTDI kortet.

Nästa steg är den mest kritiska - att få in detta i en låda ;) tillsammans med FTDI kortet.