söndag 16 juli 2023

YAHFMBA - Yet Another HF Multiband Antenna 1.8 -> 28MHz

Prov med en multibandsantenn med 450ohms bandkabelmatning samt anpassningsenhet


På sommaren är det läge för antennexperiment och denna gången är det dax att prova på en antenn som förhoppningsvis presterar bättre på 80m och är betydligt lättare i totalvikt än den antenn jag har använt tidigare.

Den tidigare antennen är en förkortad ändmatad halvvågsantenn cirka 23m längd och tester har visat att den ligger runt 8dB lägre i signalstyrka på 80m i jämförelse med en normal 80m dipol.

På 40m upplevdes 23m antennen inte så mycket sämre än en normal 40m dipol - dock är 23m antennen mätbart sämre.


Så nya multibandsantennen består nu av 2x20m AWG24 (0.22mm) isolerad kopplingstråd, 8m 450ohm bandkabel.


För att sköta anpassning och bytet från balanserad till obalanserad matarkablar kan man använda en mängd olika lösningar.

Eftersom jag hade en gammal 50ohm till 50ohm koaxmatad hembyggd pi-matchbox med gamla BC vridkondensatorer och en 

färdig luftlindad spole samt tillörande mekanik plockades pi-matchboxen först isär i sina beståndsdelar.

En s.k. Z-match blev lösningen, lödde ihop parallelvridkondensator på spolen, samt en serievridkondensator. 

För den högohmiga matningen från bandkabeln lades 10varv kopplingstråd över spolens jordpunkt.

Alla delar skruvas på en träplatta med plåtvinklar och löds ihop med försilvrad koppartråd eller isolerad koppartråd.

Eftersom huset på vridkondensatorn är RF ledande måste man ha plastrattarna med - dom isolerar fingrarna från RF någorlunda - på 28 och 50MHz syns tydligt att fingarna kopplar igenom plastrattarna och man får svårt att exakt ställa in bästa SWR.

Hela bygget på super retro klassiker antik byggsättet träplatta
Omkopplaren med uttag på spolen används inte i denna kopplingen, den användes endast i pi-anpassningsenheten.


Mätresultat matchningsenhet ansluten till 2x20m 450ohm balanserad matare:

Prov visar att anpassning bättre än 1.5:1 är enkelt att få på flertalet amatörradioband (utom 18MHz och 28MHz) med denna krets.

18MHz var bästa anpassning 2.2:1, på 28MHz var bästa anpassning 3.0:1.

1.8MHz

Här ser man att seriekondensatorn (den bortre) är invriden mycket

3.5MHz

Redan på 3.5MHz är kondensatorerna urvridna mycket och egentligen borde jag ha en omkopplare som tar bort en sektion på seriekondensatorn 

7MHz


10MHz




14MHz


Nästa helt urvridna

På de kortare banden, 18 och 28MHz så får man leta lite längre efter en punkt där SWR sjunker, troligen finns svagheter med att ha en helt öppen konstruktion, stora kapacitanser och kablar som är dragna lite för nära spolen. SWR blir inte bra här, 2.2:1 samt 3.0:1 är inte bra.
På 24MHz så går det få en <1.5:1 anpassning.
Provade även på 50MHz men det gick inte pga. kapacitans igenom plastrattarna samt för hög minsta SWR på mätinstrumentet.

Konstruktionssvagheter

Dessa gamla luftvrid kondensatorerna löper ganska lätt i sina lagringar och det betyder att så fort man släpper taget om axel så faller kondensatorn tillbaka. Det man gör då är att lossa muttern på axelgenomföringen och dra åt skruven något för en högre friktion, sen dra åt muttern igen. 
En ytterligare fördel med en axelutväxling är att man slipper justera friktionen eftersom utväxlingen är mer eller mindre självlåsande.

Det visade sig vara väldigt känsligt att röra på den 10varviga spolen, SWR blev snabbt helt fel med även små rörelser. Anpassningen är väldigt smal rent praktiskt och minsta rörelse på vridkondensatorer eller spolen påverkar SWR fort. Att ha axelutväxling är inte dumt.

Så - bandkabeln måste fixeras för att hålla 10varviga spolen intakt  - när vinden blåser så har en bandkabel mer vindfång och rör sig mycket mer än en rund, tunn koaxkabel.

Här ser man intaget med en träbit som stabiliserar bandkabeln som är fäst direkt på spolen av kopplingstråd och fixerad med en kopplingsplint.

Enklast var att leda bandkabeln genom en träbit med två hål för bandkabelledarena och som skruvas på träplattan med två genomgående skruv.


Mer att göra?

Så, med 2x20m är ett första test. Ibland ser man att andra använder 2x19m, 2x21m osv.

Höjden är inte bra ännu, mittpunkten är cirka 9m högt upp, de två 20m benen hänger sedan ned mot marken och trådändan sitter 3m över marken.

SWR på verkas klart av detta, likaså antennens egenskaper, men detta är ingen stor affär i nuläget.

Även den 23m långa ändmatade antennen brukar hänga 8m på högsta punkten och sen hänger tråden ned mot marken och även där 3m över marken som oftast.