Summa sidvisningar

måndag 21 mars 2022

part 5, TS-790 CAT interface & audio

 I del 5 - CAT och ljudinterfacen klara och en låda har tillverkats.



I lådan sitter nu fyra kretskort: USB ljudkortet, USB FTDI kortet, optokopplarkortet samt isolationstranformatorkortet.



För att minska på platsbehovet så togs en USB-A kontakt bort på ljudkortet och en avklippt USB-A kabel löddes direkt på ljudkortet. Även de båda 3.5mm stickproppsuttagen och stickkontatkerna togs bort och skärmade kablar är inlödda mellan ljudkortet och isolationstransformatorerna.

FTDI kortet har en USB mini kontakt så den fick plats med båda kontakter i lådan.


Lådan blev 95x95x35 mm i yttermått.


Kabeldragavlastning med små strappband. USB mini behövde ingen avlastning eftersom kontakthuset hamnade bakom en av fästpinnarna till locket.



Isolationstransformatorkortet och optoisolationskortet är monterade med icke-ledande plastdistanser samt plastskruv.
Separerade radio resp. dator jord är ju huvudsyftet med denna interfacelåda ;)



Tillverka en busenkel låda

Vanligtvis så ritar man upp en skiss på över och undersvepen och funderar lite på plåttjockleken och hur mycket längd en bock tar samt ett överlapp på ena svepet så plåtkanterna i underdelen döljs av locket.

Lådor i mindre storlekar gjorda av 1.0mm aluminiumplåt fungerar bra och lådan blir mycket lätt.

Jag använder två bockar på varje del i den busenkla lådan, samt 2 eller fyra fästpunkter.


Här ser man tillverkning av fästpunkter, eller distanser med gängade ändar.
Fyra 34mm långa distanser av 6mm diameter aluminiumstång kapas till.
Hål i varje ända för M3 samt M3 gängtapp dras igenom.
Dessa distanser blir även dom mycket lätta.

Man kan även göra detta utan svarv med ett skruvstäd, handsåg, borr, handgängtapp




Distanserna fäst i undersvepet
För att hitta var hålen i översvepet ska sitta så har jag några skruvar med en liten topp på, 
man sätter markörfärg på lockets insida ungefär där man tror hålet ska sitta, skruvar fast de fyra markörskruvarna så dom sticker upp lika mycket, anpassar locket så det sitter bra och sen knackar man lite så en markör överförs till locket.




Distanserna är skruvar med en delvis nedsvarvad skalle så en liten topp finns kvar
Har man ingen svarv - kan man såga av skallen helt och slipa till en topp av den gängade delen.


Del 6 handlar nog om en helt separat låda för nyckling PA och LNA

Det behövs en låda, en +13V matning samt en kretskort för att nyckla PA & LNA i sekvens.
TS-790 anger att man får belasta nycklingsutgångarna med max 10mA och 20V - annars kan man förstöra nycklingstransistorerna i radion.

onsdag 16 mars 2022

part 4, TS-790 CAT interface & audio

 Part 1,2,3 är överstökade nu och nästa delsteg är att få ett isolationskort för ljud mellan dator och radio


Införskaffade ett par ytmonterade isolationstransformatorer, dom ska klara +10dBm och 200-4000Hz passband, till det behövs en principskiss. Audio ut från radion ACC2 uttag är 300mV över 47kOhm, så en 50Kohm potentiometer sattes över den sidan av isolationstrafon. Audio in i ACC2 är inte specifierad men låt se om 600ohm blir ett hinder, skulle inte tro det eftersom det finns mycket mer mV på line out än vad som behövs, därav två potentiometrar på datorsidan av line out.




Sen behövs ett kretskort, ritad i gamla eagle samt etsat med toner transfer.
Som vanligt så blev det nåt fel, en potentiometer fattas på line out men det gick att klämma in den ändå på kretsbanorna. Lade till en experimentsektion i nedre hörnet om det blir några nya kretsar som tillkommer, just nu är det sektionen tom.





Kretskortet är bestyckat.
Kretskortet behöver inte vara så litet så jag passade på att addera genomföringsferriter på samtliga signalledare och jord. Det händer att utrustningen används på temporära installationer och där blir det gärna oönskade RFI likande problem i samband med externt slutsteg och diverse kablage.


Lade till en nycklingkrets med optokopplare om det skulle bli aktuell framöver med DTR/RTS nyckling - men just nu är denna nycklingskretsen redundant eftersom T/R sker via CAT interfacet istället. 

Kort och USB Ljudkort är provkört samt potentiometrarna ställda på rimliga nivåer i WSJT.




Så nästa steg är nyckling av externa slutsteg och koaxrelä i mast, det blir  nog del 5 och framåt.
EXT.CONN innehåller nyckling av PA samt ALC ingång till radion. TS790E är unik på så sätt att det finns separat nyckling och ALC för alla tre banden 144, 432, 1296 - något som inga av de nya all-mode VHD/UHF radio har, typ IC-9700 som exempel som man måste ha bandavkodning för att kunna bestämma vilken RF utgång som kommer att användas.

tisdag 15 mars 2022

part 3, TS-790 CAT interface & audio

I part 2 så hoppade CAT kontrollen igång fint med TS-790 ACC1 kabelanslutningar till FTDI USB adaptern i datorn och med WSJT så kördes de första QSOna.


Eftersom orginal IF-232C från Kenwood redan nämner oljud från datorsidan som ett problem och som löses med optokopplare samt separation av dator respektive radio jordarna - SÅ gjorde jag ett prototypkort med lite olika kretsar på.

Kretskortet i sin nuvarande och fungerande version syns här med sina optokopplare och DC/DC krets.
Varje signalledare har avkopplingskondensator samt s.k through hole ferrite, i nuläget så har inte
+5V från FTDI dessa åtgärder - vilket är nåt att lägga till på kortet om det blir tillfälle.




Det stora problemet var att få igång alla fyra logiksignalerna igen.
Men tillslut listade även jag ut att den optolösning som nu används är en inverterande logik och det innebär att den modifiering av Sparkfun FTDI kretskortet där alla HW logiksignaler sattes till INVERTED nu måste plockas bort med FT-PROG och en ny template utan invertering som laddas på EEPROM i FTDI kretsen.
Efter denna förändring så hoppade CAT igång omgående :)  .

Den stora vinsten hördes i 144MHz mottagaren, men en lokal mobilantenn bredvid radion och datorn så reducerades USB oljudet om man jämför med en lödd sammankoppling utan optokopplare!


WSJT är konfigurerat enligt följande


Man kan använda endast TXD och RXD mellan dator och radio och på radiosidan i ACC uttaget koppla ihop CTS med RTS - på det viset kommer RXD/TXD kommunikationen alltid vara igång. 
I WSJT får man då ändra "Handshake" till "None".

Men nu när jag fått ihop en lösning med alla fyra signaler + jord så låter jag mjukvaran sköta RTS och CTS men i WSJT ställer man in "hardware handshake.
Antalet fel i CAT kommunikationen, som hörs som pipmeddelanden i TS790, reduceras mycket om man använder alla fyra signalerna mellan dator och radio istf. endast TXD & RXD och RTX/CTS ihoplödda.


Här är mitt prototypkortsschema med diverse extra komponenter
Layouten efter kretskortet tillverkades fick handändras runt dc/dc convertern där pinkonfigurationen ändrades efteråt.


Det finns andra FTDI kretskort där även RTS och DTR finns framdragna till stiftlist - vilket öppnar för T/R kontroll via DTR också. I schemat finns en extra optokopplare med en N-ch switch som kan dra t.ex ett +5V SMD relä som i sin tur nycklar PTT. På mitt FTDI kort finns såklart DTR i IC men jag har ju modifierat så RTS finns istället för DTR på stiftlisten.

På prototypen finns även en DC/DC isolerande krets som matas av FTDI +5V USB spänningen och ger en galvanisk isolerad +5V 0.2A på radiosidan. Tanken var att det skulle krävas fler kretsar på radiosidan och att slippa ha två separata och isolerade nätaggregat mellan radio och dator.
Nu krävs inte en separat +5V med egen jord - så det delen blev oanvänd nu.

Genomgående finns 10nF resp. 6.8nF samt ferriter på signalledarena för att reducera RF känslighet och kanske reducera RFI från FTDI kortet.

Nästa steg är den mest kritiska - att få in detta i en låda ;) tillsammans med FTDI kortet.