Summa sidvisningar

fredag 8 april 2022

122GHz radio part 3 - signal quality concerns

Referenssignal 10MHz Sinus eller fyrkantssignal

UPDATERING 2022 Oktober
Denna squarer lösningen baserad på 74AC04 är inte lämplig att använda på VK3VC 122GHz kretskortet eftersom AC04 tillför en hel del fasbrus via 10.0MHz referenssignalen som sedan återfinns på 122GHz nyttosignalerna.
Den går att använda fortfarande i andra tillämpnignar  - men man bör hitta en annan kretslösning för 122GHz VK3CV 10.0MHz.

Låter nedanstående text finnas kvar som en del av historien och kunskapsinlärning i detta projekt ;)

I 122GHz radio ingår en ADF Fractional-N Frequency Synthesizer och den har normalt en egen 10MHz XO som är monterad på radiokortet. XO betyder kristalloscillator och den påverkas lätt av den omgivande temperaturen vilket leder till frekvensdrift

En del i lösningen i 122GHz radion är att istället använda en extern 10MHz OCXO.
OCXO har i mitt fall en sinussignal på utgången.

O i OCXO betyder OVEN, dvs. en temperaturkontrollerad miljö för kristalloscillatorn och därmed en bättre frekvensstabilitet, en egenskap som blir mer viktig i den här 122GHz radion där 10MHz signalen kommer att påverka en PLL VCO som i sin tur genererar signaler över 120GHz.

Den PLL VCO som används i 122GHz radio fungerar mycket mycket dåligt med en 10MHz sinussignal så man måste se till att 10MHz signaler är fyrkantsvåg - först då blir radiosignalerna användbara

En krets som kommer till nytta är 74AC04 som kan användas att omvandla en sinussignal till en fyrkantssignal. AC04 är en hex inverter med 6st inverter i kapseln


Man hittar material om 74AC04 som s.k Squarer krets i de tidiga H-mode mixer försöken där en bra LO signal nycklar analoga SPDT switchar istf. mixer dioder, typ FSA3157 m.fl SPDT kretsar



122Ghz kortet har en kontaktplats som kan användas efter en komponentmodifikation som en ingång för en extern referens


En typisk OCXO med sinusutgång


Tillverkade ett litet kretskort med en 74AC04 i SOIC14 format samt en +3.3V DC LP2951 i SOIC8 format , detta kretskortet placeras nära 122GHz radiokortet

Använder LP2951ACMA, en justerbar spänningsregulator, som fanns i junkboxen, med R1  och R2 sattes +3.5V samt ett par avkopplingskondensatorer på in och utgång (10nF och 2.2uF)

74AC04 krävs för att hantera 10MHz
I junkboxen fanns en 14pinnars IC och endast en grind används
De övriga grindarnas ingångar är jordade


220Kohm motståndet mellan IN och UT sitter på fel stället - det ska sitta direkt över pin1 och pin2 på SOIC14 - vilket syns i fotot


Bilden nedan visar det kompletta kretskortet
Använde tonertransfer metoden igen - snabbt resultat med dessa små kort


Återstår att provköra och mäta upp signalerna så dom ser korrekta ut
Det finns en risk att OCXO utsignalen är lite låg vilket kan påverka AC04 invertern negativt, 7404 ska ge 3.4V p-p med denna konfigurationen som i sin tur ska gå igenom kretsarna till
ADF4153 som vill ha 0.7V p-p på pinnen till referensingången..


Man kan ju utveckla referenssignallösningen på sikt med en GPS styrd 10MHz signal om man vi ha ännu mer frekvensstabilitet  - men med en utsignal som inte får ha justeringsryckande eller jitter - som åter försämrar 122GHz prestanda i radion

För den här 122GHZ radio kommer en SDR användas som RX och det betyder att man kommer att ha ett vattenfall med variabelt spektrumbandbredd och man kommer se motstationen ganska enkelt i vattenfallet vilket gör behovet av en GPS låst signal lite mindre intressant åtminstone för CW och foni signaler. 
Det finns redan MGM försök på 122GHz så på sikt kanske GPS låst maskin blir ett separat projekt.


tisdag 5 april 2022

122GHz radio part 2 - attempt being QRV on 122GHz

 Some missing facts...

Den mekaniska lösningarna för matare som såldes i kitet har båda har en 8mm diameter och 1.0mm djup kavitet, samt en rörlig del 4.0mm diameter där själva 2.0mm vågledaren återfinns.

Frågan är - var hittar man resonemanget kring hur denna kopplare fungerar ijfm. de inbyggda +10dBi patchantennerna i TRA120 chippet? - finns det några mätningar som visar på skillnaderna/gain med och utan kopplare?

Om man ändå ska mata en reflektor, ska man lita på att den s.k chaparralmataren i 122GHz kittet är bättre än TRA120 chipets inbyggda patchantenner och köra utan matare? 
Chaparral är till för reflektorer/parabol.


Chaparralmataren i kitet med en justerbar inre del

En kavitet 8.0mm diameter, 1.0mm djup, samt en ytterligare justerbar kavitet 4.0mm diameter och djup justerbart, i den justerbara delen sitter sen vågledaren 2.0mm diameter

Trimanvisningen är : Adjust feed WG depth in combiner 1.2-1.8 mm above chip (max Rx sig, 2 step cavity)

Har ser man "chaparraldelen" av mataren
Ett alternativ är en W2IMU dual mode matare men med samma kavitet som chaparral.
Man hittar varianter för 122GHz med en 1.8mm vågledare, samt en aperture på 3.8 x 6mm

Fokuspunkten för patchantennerna är inte centrerad i QFN chippet, punkten ligger lite offset samt mellan TX & RX finns även där en offset runt nån våglängd.
Hur inverkan och funktionen med eller utan 8x1mm kaviteten?
Är orsaken till kaviteten att på nåt sätt fokusera till en punkt istf. två för TX  respektive RX ?

Med endast 10dBi patchantenner har prov dokumenterats över 2km långa sträckor med FRI sikt.

Det speciella 122GHz horn som också går att skaffa, har en kavitet och en vågledardel, frågan är vad skillnaden mellan ett vanligt horn (utan kavitet och vågledare) och detta speciella horn (med kavitet och vågledare) är?, dvs. är det bättre att använda ett horn med eller utan specialfeatures?
Hornet används för att samla ihop sidoloberna framåt och i det här fallet utan reflektor/parabol.

Mitt hemsvarvade horn som är enligt principen med inbyggd kavitet/vågledare över chippet men har fått ett längre horn för lite mer gain ijfm. det hornet som såldes i kitet.
I detta utförandet och i kitvarianten är kaviteterna fasta, inte justerbara. Nån har provat och hittat en mått som ger bra resultat?

Tillverkaren av TRA120-001 chippet visar på en +/- 30grader (6dB) bred lob från endast chip, en bred lob som inte är optimal med eller utan reflektor.
Tillverkaren visar även att man kan använda en Optisk kollimator som monteras 15mm framför chipet och som ger en lob på +/- 4grader (6dB). Kollimatorn är 3D printad i HDPE material.
Monterar man Kollimatorn närmare chippet så ökar lobens bredd en hel del.


Här ser man kollimatorn med utbytbara distanser


Problem & lösningar?

En reflektor vill gärna ha en gemensam fokuspunkt
Om man ska slippa ändra elevation/azimuth på reflektorn om man växlar mellan två fokuspunkter som i fallet med TRA chippet så vill man hitta en metod för att nå samma fokuspunkt.

Är kavitet en bra metod att lösa problemet och vilka nackdelar (förluster) har den ?

Är en optisk kollimator en bra metod att lösa problemet och vilka nackdelar har den ?

Löser ovanstående metoder problemet helt eller delvis eller måste man gå tillbaka till mekanisk lösning med az/el för maximal effektivitiet.

Är kitlösningen effektiv med sin centrerade kavitet/vågledare eller ska man ha en kavitet med en pickup istf. ett vågledare och vilka nackdelar har en pickuplösning?

I kitlösningen så justerar man chaparall kaviteterna för maximal signalstyrka, men hur stor är förlusterna i den kavitetsform som man får?

Slutsats - so far

Så - kanske man kan använda en större offsetmatad parabol och en kollimator med justerbar höjd över chippet, för att hitta max effektivitet, dvs. belysning av hela reflektorn och minimalt med spillover.
Kommer offsetproblematiken mellan RX patchantenner och TX patchantenner att bli densamma eller mindre problematisk med optisk kollimatorn?

Man kan väl dra slutsatsen att det redan experimenteras mycket runt den optimala metoden med TRA chippet och att kunna mata en reflektor med bästa effektivitet -  för att nå de långa distanserna på 122GHz :)

Kommersiella lösningar

Ta t.ex multi-layer gap waveguide technology
Är en teknologi som tycks vara nåt som tilltalar massproduktion för antenner över 100GHz
men det är knappast något man gör själv med tanke på de komplexa strukturer i flera lager som används och som kräver extrem precision i den mekaniska tillverkningen.
Här kan man ha nån typ av vågledarmatning, kaviteter samt slottar som strålar i kanske ett större array av liknande moduler så man får en multi-array antenn.

Förutom patch antenner - som TRA chippen använder sig av finns det cavity backed slot antennas och integrated substrate waveguide (SIW) antennas.
Cavity backed Slot antenner behöver en (dyrbar) lins/collimator för att öka gain (EIRP) och koncentrera loben.
Patch antennerna har en stor nackdel och det är isolationen mellan RX TX patcharna är lägst av varianterna här medans SIW har den bästa isolationen mellan antenner, så själva grundkonstruktionen i TRA chippet har denna begränsningen.







söndag 3 april 2022

PART 6 - TS-790E CAT AUDIO EXT KEY FINALIZED

Då är projektet i hamn, radion har fått radiointerfacetillbehör för MGM , extern PA och LNA med sekvensstyrning


En typisk T/R sequencer som finns i många varianter och utföranden, denna har central RC krets samt fyra sekvensnycklade portar som styr respektive NPN darlington transistor
Principen är gemensam jord och varje transistor leder till jord vid TX.

Kretskort med toner transfermetoden igen, ytmonterade komponenter där det går, en +12V stab samt ett antal LED för spänning samt nyckling.
Ny låda bockad enligt samma princip som den föregånende, blev 75x100x35 och fyra fästpunkter för locket.

Provkörning av nycklingsinterface

Fyra utgångar finns förberedda, nu används endast en utgång med en RCA kontakt monterad och som kommer styra det externa slutsteget
Koaxreläet är ett typiskt relä, drar ett par hundra mA.

Nycklingstransistorerna på bilden är fyra MJF122 darlington 100Volt 5Ampere - och var nåt som junkboxen erbjöd i detta fallet. Det sitter en transient skyddsdiod över varje transistor och även en LED som indikerar att utgångarna är aktiva.

De färdiga Radiointerfacen för MGM till vänster, två USB kontakter till datorn samt två skärmade kablar till CAT ACC och ljud ACC kontakterna på radion

Nycklingsinterface till höger, en +13V DC matningskabel, en skärmad kabel till EXT-CONT uttaget på radion samt en switch som väljer vilket band 144MHz 432MHz 1296MHz som slutsteg/LNA är avsedda till.  Jag valde att köra ett band i taget och ha en sekvensstyrning.

Kvar att göra......kanske addera RCA kontakterna redan nu, hålen är klara.

TS-790E har en CPU som går i olika sekvenser beroende på om man vrider på VFO eller ej
så CAT kommunikationen blir påverkad om VFO ratten vrids samtidigt  - nån man får leva med med gamla radioapparater helt enkelt :)