Summa sidvisningar

onsdag 16 april 2014

Våra mikrovågsband - en reflektion i tiden....



Stora förändringar har skett eller förändringar är alldeles runt hörnet för mikrovågsintresserade radioamatörer.

Satt och funderade på vad som kommer att hända nu och en tid framöver på de allokeringar som amatörradio har på 1.2GHz, 2.3GHz, 3.4GHZ och 5.7GHz för smalbandig kommunikation. Man vill ju inte satsa alla sina slantar på en halt häst.

1.2GHz, 23cm bandet.
På 1.2GHz har Gallileosatellitsystemet varit aktuellt under lång tid, men fler satelliter är nu i bruk och det har rapporterats om interferenser mellan amatörradio och satellitsystemen. Frågan är hur fortsatt interferensbenägna amatörradions smalbandiga signaler är på de bredbandiga konsument/kommersiella produkter som kommer att använda Gallileosystemet.
Satelliterna IOV3 FM3 E103 E19 och IOV4 FM4 E104 E29 har sin bredbandiga nyttosignal över hela den allokering som amatörradio har på 23cm bandet vilket berör båda ATV, EME och Terrestrial kommunikation. Det finns fler IOV satelliter som sänder på andra segment. Man kan ju minska inkommande ”störningar” från satellit genom att använda paraboler, åtminstone för terrestrial.
Tidigare har det diskuterats om 1296/1297MHz blir för utstört ska smalbandig amatörradio flytta längre ner till 1240MHz.
Att flytta smalbandig amatörradioutrustning från 1296 till 1240 är en stor grej för oss alla som har högprestandautrustning anpassad för långdistanskommunikation via Månreflektion (EME) eller flygplansreflektioner (ACS).
Antenn, matare och preamplifiers, filter, blandarkretsar, oscillatorer  - allt är optimerat för 1296MHz.
Den andra frågan är om en flytt görs partiellt mellan de olika IARU regionerna, för att kunna kommunicera då krävs extra utrustning med två högoptimerade frekvensområden 1240MHz för sändare och 1296MHz för mottagare.

2.3GHz, 13cm bandet.
Fler och fler länder avslutar nu amatörradioallokeringar på 2.3GHz  och auktionerar ut 2.3-2.4Ghz i segment för wideband system.
Idag kan vi får ett temporärt sekundärt tillstånd mellan 2320-2321MHz att sända med 1000W.
Strategin idag är att få tillgång till smalbandiga amatörradioallokeringar med så mycket frekvenser gemensamma med övriga IARU regioner, helst utan begränsningar, dvs. 1000W och inga antennrestriktioner. Redan idag är det olika allokeringar mellan IARU regioner vilket ställer krav på båda motstationerna att ha dubblera optimerad smalbandig utrustning.

3.4GHz, även detta bandet verkar gå samma väg som 2.3GHz, man avslutar amatörradioallokeringarna och auktionerar ut segment för wideband system.
Idag kan vi får ett temporärt sekundärt tillstånd mellan 3400-3401MHz att sända med 1000W.
Även här är strategin densamma som 2.3GHz.

5.7GHz är ju redan intecknad för en eventuellt expansion av WLAN.
Även här är strategin densamma som 2.3GHz.

10.368Ghz och uppåt.
Inga direkta signaler på nya system som kan tränga bort amatörradion.
Möjligen radarapplikationer i bilar, kanske kan dom påverka amatörradio allokeringar som 24Ghz, 75GHz ?

Så vad är/blir konsekvenserna för amatörradion:
Många radioamatörer har slutat investera i smalbandiga 1.2/2.3/3.4/5.7GHz högprestandastationer, och amatörradioverksamheten lider av detta redan nu, nationellt liksom internationellt. Antalet fyrar har minskat nationellt och med tanke på temporärar tillstånd hindras vidare utveckling av dessa.  Antalet deltagare i aktivitetstester m.m har minskat.
Många internationella företag som traditionellt säljer motsvarande utrustning ser ut att inte längre utveckla produkterna på dessa frekvenserna kanske pga. minskad omsättning och därmed minskad återinvestering i produktutveckling, gäller både sändar/mottagare liksom antennsystem. Den utveckling som sker tycks vara för utrustning på frekvenser över 10GHz eller under 1GHz.

Finns där några initiativ IARU där amatörradioallokeringar kan fås, andra GHz-frekvenser eller bibehålla med t.ex guardbands-tänket ?
Vägen framåt är att få definierat exakt vilka amatörradiospektrumstrategier som blir verklighet, vilka tidplaner som gäller och hur den globala frekvensallokerings-bilden ser ut över alla IARU regionerna – och sen informera om detta.
Först då kan antalet amatörradiostationer på dessa frekvenser kanske växa till sig igen och utvecklingen ta fart.
Det finns fortfarande en stor potential att experimentera och utvärda antennsystem, förstärkare, smalbandig SDR samt digitala transmissionssätt via långväga kontakter och med extremt svaga signaler – en radiomiljö som skiljer sig markant från de kommersiella bredbandiga korthålls-systemen.
Det kommer att uppstå situationer med problematik att definiera exakt vilka smalbandiga segment amatörradio kan använda och hur stora guardband amatörradion rimligtvis behöver. Ett annat problem är att bandsegmenten auktioneras ut till olika leverantörer med olika underleverantörer av utrustning. De flesta underleverantörer följer antagligen samma kommersiella radiostandards i ”luftsnittet” men modulering och kanalisering kan skilja - så vem vet hur ev. guardbandsdiskussionerna ska gå till ?

Om 1.2/2.3/3.4/5.7GHz inte kan få smalbandiga amatörradioallokeringar – vad återstår då ?
Nya GHz-allokeringar, att gå allt högre upp i GHz eller att gå ner under 1GHz ?