Summa sidvisningar

tisdag 9 maj 2023

Yaesu FT-480R 2m QRV

 Skrot eller oskrot?


Inhandlade nyligen en Yaesu FT-480R i s.k "ej testat" skick. Klen beskrivning i annonsen på skicket och man anar att det inte står rätt till med prylen som ska säljas 8/ - är det ett skrotobjekt eller inte.

Vid ankomst av radion så provades den i det skicket den packades upp i.
Ingen RX alls, helt okänslig för insignaler
Defekt TX, ingen uteffekt alls.
Högtalaren är stum, inget brus alls och inte heller på extra högtalaruttaget på baksidan.

Så - demonterar båda plåtsvepen och börjar titta på innehållet.


Radios av den här årgången har många kabelstammar och jumperkablar på kretskortet.

Fel #1 RX
Går igenom dessa kablar och ser att RX koaxkabelns mittledare har lossnat på kretskortet. 
Löder tillbaka den på sin kretskortspinne.


Ser på S-mätaren att det finns insignal om man ökar signalgeneratorns nivå - men det finns inget ljud i högtalaren eller i det extra högtalaruttaget.

Letar lite runt volym potentiometern och där hänger en kabel löst. Måste först skruva loss volym/squelch potentiometern helt från fronten och då först kan man komma åt att löda tillbaka den skärmade kabelns mittledare som lossnat. 
Löder fast mittledaren och provar mottagaren igen, nu hörs insignalen ned under -100dBm vilket är en förbättring men inte helt OK. Koaxkabeln förbinder RF reläet i slutsteget och till main board pcb.

Lösa kablar som inte gav ljud i högtalaren



Återmonterar radion och nu finns både RX och ljud i högtalaren!.


Fel #2 TX/RX växling
På lödsidan av mikrofonkontakten sitter en bunt med avklippta kablar. Det verkar ha suttit nåt annat anslutet här tidigare och samtidigt ser jag att kabeln som förbinder pinne 6 (PTT) med main board pcb lossnat och hänger löst. Löder av kabelstumparna och löder fast PTT kabeln på pin6.
Fortfarande händer inget när man jordar PTT pin6, petar man manuellt på DC reläets relätungor på main board så händer det lite mer, RX8V och TX8V växlas och radion lever upp lite mer. 

Går igenom kretsschemat och hittar Q55 och Q56 som växlar RL2001 DC reläet direkt från PTT pin6. Där finns spänningar och jord men reläet reagerar inte. Ett problem är att PTT TX INHIBIT går via omkopplare på det undre plåtsvepet och måste vara inkopplade eftersom det finns en SAT switch S04 där som ska förhindra eller tillåta att man kan ändra frekvens på VFO vid TX. 



Den stora MODE vridomkopplaren på fronten som distribuerar TX8V och RX8V genom delarna av omkopplarna S02-C och S02-D verkar vara hel.

Helt klart är DC reläets spole trasig, reläet måste bytas ut. Dessa FBR221D012 reläer är problematiska eftersom dom är svåra till omöjliga att få tag i. De som fanns tidigare har sålts slut.

För att kunna löda v reläet vänder man på radion och plockar ur PLL SYNTH kortet helt och hållet, fyra skruvar och två kontakter finns och är ganska enkelt att göra. Nu får man access till main board pcb lödsidan.
Löder av reläet och provar det med DMM, alla DC kontakter är OK men spolen är trasig.


Trasigt DC relä på main board



Hittar ett liknande 2-poligt växlande 12V relä i miniatyrformat AXICOM V23079A2003B301. Den har samma modulmått 2.54mm men en annan hålbild men enklast är att ansluta med korta kabelsnuttar och isolera benen med krympslang.

lite noteringar under reparationerna



Nytt DC relä på main board



Monterar nya reläet och monterar PLL kortet igen.
Provar jordar pin6 PTT och nu nycklar DC reläet som det ska, däremot finns ingen uteffekt fortfarande. Det finns fler fel någonstans....

FEL #3 TX Uteffekt
Monterar av slutstegsmodulen, dvs. hela baksidan av radion. Det finns tydliga spår på att det varit lödjobb tidigare i slutstegsdelarna. Alla skruvarna som håller slutstegskretskort på plats var väldigt lösa, nån har varit och skruvat här tidigare.

Transistorn som styr biasspänning till Mitsubishi RF modulen vid Hi/Lo uteffekt med POW A och POW B tycks vara av nåt helt annan sort. Skruvar av kretskort och RF modul från skylflänsen och kretsbanorna vid bias transistorn är förstörda av för hög värme. Mängden vit kylpasta visar att nån kladdat på sjuka mängder pasta och delvis har pastan varit i kontakt med pinnarna på RF modulen. Pastan är inte isolerande.

lite noteringar under repearationerna



Mycket kylpasta, inte orginal

sitter kylpasta på kanterna, komponentbenen , tog en bra stund ta bort all pasta



Kretskortet sitter lite nedböjt vid ett fästhål och undersidan av kretskortet ser ut att vara väldigt nära i kontakt med metallkylflänsen. 
Det fattas en distans på undersidan av skruven i det fästhålet och nån ledningsbana har varit i kontakt med jord.

Hårdhänt hantering av tidigare ägare och kretskortsbanorna lossnar....

Plockar av transistorn.  Den som monterat transistorn tidigare har haft sönder ledningsbanorna och satt glimmerisolationsbricka fel samt kletat på mycket vit kylpasta. 

Q03 är PNP transistor som reglerar biasspänning mellan Hi och Lo - POW A och POW B

Borttagen NTE 374 PNP 160V 1.5A, glimmer isolerbricka låg bredvid transistorn och var inte monterad igenom skruven som håller ihop transistorn till plåten......kan leda ström till jord här eftersom den exponerade kylytan på transistorn är ledande och en vit gegga fanns här också.
 

Mäter på kylkroppen på transistor och den är i kontakt med kollektorn, dvs. helt klart nån typ av ström har läckt till jord.
Troligen har ingen biasspänning nått RF modulen och därmed finns knappt nåt förstärkning i den.

Sätter dit en annan PNP transistor som har lite närmare data ijfm. orginaltransistorns data 35V 2.5A. En ny isolerkylbricka och en isolerande plastskruv och mutter.


Visserligen hel transistor med jag byter ändå till en annan som är mer lik orignal.

FEL #4 TX Uteffekt
Rengör RF reläet med oxidlösning och nu rör reläankaret på sig. På nåt sätt har ankaret fastnat tidigare.

FEL #5 TX Uteffekt
Monterar ihop slutsteg med rätt distanser på fästskruvarna och provkör igen. Både DC och RF reläerna växlar som dom ska.

I läge FM så ser man att uteffekten på Hi är under 3W, i läge LO under 1W - nåt mer är fel......

Löder av koaxkabeln som förbinder drivsteget på main board med slutstegsmodulen och mäter att drivsteget ger 19mW. Med 19mW borde RF modulen ge mer uteffekt. Nåt mer är fel....

Nu behöver man verifiera funktionen på M57713 RF hybridmodulen.

Matar på 50mW från signalgeneratorn på 145.0MHz och får bra förstärkning och en stabil uteffekt runt 15W beroende på hur man justerar signalgeneratorsignalen.

Löder av drivkoaxen och ansluter istället en egen koax till en 145.0MHz signalgenerator med 50mW uteffekt. Uteffekten och förstärkningen är bra, över 10W uteffekt samt alla tre DC spänningarna till RF modulen fungerar som dom ska, VCC1 växlar från 0V i RX till +12V i TX, Vbias växlar från 0V till +7.9V i TX, samt VCC2 har +13V konstant. RF reläet växlar fortsatt som det ska.

Enligt M57719 datablad ska 50mW driveffekt ge runt 10W uteffekt, vid 12.5V och 9V bias.

Passar samtidigt på att trimma trimpunkterna på slutsteget enligt servicemanualen, det var ingen bra trimning tidigare.
Så - nån har varit där och skruvat på trimpunkterna tidigare.

Skruvar tillbaka slutstegsdelen för provkörning och trimning av TX kedjorna på main board pcb.

Enligt servicemanualen så trimmar man FM, CW, SSB kedjorna för max S/PO.
Uteffekten kommer successivt tillbaka allteftersom induktanserna justeras in.

FEL #6 Hi/Lo TX uteffekt

Med potentiometer ställs Hi/Lo till 1W respektive 10W
Nån har skruvat här tidigare, effektnivåerna var inte rätt
Potentiometrarna rengordes med oxidlösning och alkohol.


Fel #7 RX känslighet

Första mätningen efter att mottagaren börjat höra lite bättre visade fortfarande på en lite döv mottagare, den borde klara av ännu svagare insignal.
Enligt servicemanualen så trimmar man på fem punkter för ökad känslighet.

Efter trimning så är känsligheten tillbaka och -123dBm från signalgeneratorn hörs fortfarande i mottagaren (kanske läcker det lite) men mottagaren känns helt OK nu.
Här har nån varit och skruvat också tidigare och vissa trimkärnor låg i botten av induktansen, troligen nedtryckta av nån trubbig mejsel. 
Jag lurade upp trimkärnorna genom att backa upp dom med en liten metallmejsel som har lite friktion på mejselytan. Nu gick det trimma igen. Man ska inte använda metallmejsel normalt men platstrimmermejslar är väldigt hala och kärnan går inte backa upp om den fastnat längst ned i trimkärnans hål.

Ett urval av trimpunkter för TX CW, SSB , FM och RX
Finns beskrivet i servicemanualen



Fel #8 DC matning, dåliga lödningar, kablar lossnar

Hittar en röd kabel som har brunnit av och änden hänger löst inuti radion. Såg kabeln först nu och det verkar vara en kabel som förbinder DC kontakten via en switch på baksidan och kretskortet på fronten.
Troligen har kabeln blivit klämd när plåtsvepen satts på och sen kortslutits och brunnit av.

Under hela reparationsjobbet så lossnar flertalet kablar, dels till volympotentiometern, mikrofonkontakten, rf koaxer, skärmkablar samt extra svarta DC jordkablar. Kardelerna i dessa kablarna var nog böjda så många gånger sedan tidigare att dom går av. Om man lossar alla delar i radion så blir det stora rörelser på alla kablar.

Vissa lösa kablar hittade jag ingen naturlig lödpunkt på så jag tittade på några FT-480R video på JuTuben och kunde där stoppa och zooma in för mer detaljer var en viss kabelfärg ska sitta på för plats.

Ett fel visar sig först när man sätter på plåtsvepen, uteffekten sjunker radikalt och det upprepas varje gång.
Letar länge efter ett fel, trimmar om tx kedjorna men upptäcker tillslut att det är skärmen på en tx koax som hänger på en kardel och är nästan loss. Löder om jordanslutningen och nu är uteffekten stabil.

Fel #9 Lödrester

Vet inte hur många lödtennsbitar som har legat inne på main board pcb.
Hittar små och stora lödtennsbitar under hela reparationsjobbet. en del ligger lösa mellan komponenterna, andra sitter fast i kabelisoleringen. Sånt skapar intermittenta problem i kretsarna om dom hoppar runt och kortsluter komponentben.

Stora som små tennrester ramlar ur när man letar, knackar eller blåser på kretskorten.



Fel#10 oxiderade potentiometrar

Det är nästan omöjligt att trimma in vissa punkter eftersom trimpotentiometrarna är oxiderad.
Samma sak med volympotentiometern, det skrapar i högtalaren när man vrider på den.
Rengör med oxidrengöring och alkohol.


Provkör radion en längre tid, i RX och TX. 

Slutsteget blir varmt och fungerar som det ska i både Hi/Lo, Stabil uteffekt och mottagaren hör bra.

Alla rattarna på fronten är grymt äckliga, man liksom klibbar fast i skiten som sitter där när man greppar om en ratt. Blä!
Det blir tvätt och alkohol så det blir rent 8) igen.

Done!

I slutänden har jag nu en 2m all mode radio som kan funka tillsammans med min FT-780R kompanjon. De kan driva slutstegsbyggen eller mäta på olika projekt eller kanske även köra lite analog amatörradio i närtid. Det finns ju inga CAT interface, ljudingångar eller bra logik runt PC anslutningar på dessa radio från första hälften av 80-talet.

Fungerar nu med RX och TX data enligt databladet


Min 70cm systerradio, i fint skick


Det tog runt 4h att få igång denna radio och radiolabbet kom till nytta igen.

Extern Nyckling

Finns inte på 2m modellen, men det finns på 70cm modellen`
Verkligen skumt, på FT-780R finns ett ACC uttag på undersidan av radion som har en pol från ett inbyggt relä som kan nyckla ett extern slutsteg eller nåt annat.
På FT-480R finns inget ACC uttag alls.
Nästa modifiering blir nog att skaffa en pol för T/R nyckling av slutsteg