Summa sidvisningar

tisdag 12 augusti 2014

ICOM IC-Q7 wear, tear and repair

ICOM IC-Q7 handapparat
IC-Q7 har varit den mest långlivade handapparat jag någonsin haft! Inköpt i JA nångång på 90talets andra hälft.
Plasten i chassit är extremt seg och tålig om man jämför plasten med andra fabrikat där plasten gärna spricker vid första stöten. Den enda som gått sänder är spärren för batteriluckan, men vanlig elektrikertejp har hållit luckan på plats i snart 10år. Nu väger den runt 200gram så det blir inga större smällar om den åker i golvet.

Men den har sakta med säkert tappat sin prestanda under en tid, mottagaren hör dåligt och sändaren verkar inte ha någon större uteffekt.
IC-Q7 är enkel att öppna, två skruvar i batterifacket  - sen är man inne. På bilden syns direkt att lödningarna har släppt p å flera ställen, runt SMA kontakten och även mot RF kretskortets lödpunkter, RF kortet är borttaget på bilden.

RF kretskortet, Det största problemet är att det vinklade mittstiftet på SMA kontakten har lossnat i sin lödning helt och hållet, även 3 av 4 lödpunkter har släppt samt att brickan som anlsuter SMA kontakt med jord har en lödtunga gått av helt.

Med lödsug, allt gammalt tenn borttaget, fluss borttaget, det ser ut att gå att montera ihop allt igen med nya lödpunkter.

Även spricka på logik-kretskortet löds om på alla ställen mot metallchassit.



IC-Q7 åter ihopsatt, vad blir resultatet på respektive band för sändare och mottagare.
-126dBm på 145MHz får anses OK för den här mottagaren med Squelch inställd på som "AUTO", orginaldata anger 0.16uV när Squelch ska öppna.
OBS: Detta är ingen FM SINAD mätning, snarare ett mått på när Squelch öppnar. Man kan ju även öppna Squelchen manuellt och göra en SINAD mätning men i detta fallet så är dt normala användingsfallet med automatisk Squelch.
Den automatiska Squelchen är enkel och delvis inbyggd i TA31136F kretsen, på LF sidan sitter ett LF filter och en detektor som lyssnar på den detekterade LF signalen och avgör om det finns brus på mottagarfrekvensen/detekterad LF signal och om det är brus så mutas LF till högtalaren.
Det finns ytterligare mer att göra om man vill, ett antal testpunkter kan mätas upp,  justeringspunkter att vrida på   -men det får vänta om det inte visar sig att det finns ytterligare problem.

På 434MHz stänger Squelch strax under -124dBm, även det OK för denna mottagare. Orginaldata anger 0.22uV.

IC-Q7 har en bredbandsmottagare från 30MHz till 1309MHz, på 23cm delen verkar känsligheten rimlig
-112dBm är inte bra men inte heller defekt på nåt sätt. Orginaldata anger 0.5uV.

På lägsta frekvensen -119dBm.

Sändaren ger 338mW på 145MHz, rätt nära orginaldata som anges till 350mW vid 3.0V.
Det sitter två stycken AA batterier och vid detta mättillfället var dom helt nya.
Max drivspänning  når man aldrig med AA batterier så det blir mindre uteffekt helt enkelt.
Slutstegen på VHF och UHF består vardera av 4st parallelkopplade 2SC3356 som normalt jobbar runt 10V @ 100mA, verkar vara överdimensionerade och klarar mao. av missanpassningar och värme på 3V drivspänning.

Sändaren ger 278mW på 434MHz - även det nära orginaldata som anges till 300mW vid 3.0V.
Så nu har IC-Q7 återfått sina prestanda med några enkla åtgärder och kanske håller den ytterligare 15år.