Summa sidvisningar

fredag 3 juli 2015

Ny stack med yagi på 432MHz 7element

En ny antennanläggning är på gång och tanken med den är att ha en bred frontlob men även hög förstärkning.
Varianten som valts nu är 8st korta 7 element yagi som stackas på höjden (vertikalt).

Beställde ett gäng antennprylar hos en leverantör i SP (Polen) och efter 7månader(!) så dök 8st antenner upp. Frågan var då hur antennerna fungerar - dom borde vara väldigt vältillverkade med så lång ledtid ;)

Ett gäng element tillkapade av fabrikanten.
Principen är DK7ZB's 7element yagi 50/28ohm drivet element och i stort sett så har SP fabrikanten ha följt måtten på elementens placering på bom. Elementen är smalare än orginaldesign och har längdkompenserats mellan 5 och 6.5 mm - så längderna avviker från orginal ändå eftersom kompensationen varierar.
Direktor 3 och 4 var förväxlade av fabrikanten - så dom byter plats på bom.


Bommar samt en monterad antenn. Elementen monteras upphöjd över bom med isolator men är i kontakt med bom med genomgående RF-skruv som är gängad i elementen (man får inte dra åt skruven särskild hårt för då går gängan).

Alla antenner monterade utan problem.

Med monterad antenn så var det dax att kolla upp anpassningen på det drivna elementet.
Runt -12 dB return loss på 432MHz, det är inte så värst kul data, faktiskt rätt dåligt.

Öppnade boxen på matade elementet och här syns direkt problematiken runt den dåliga anpassningen.
På vissa av de matade elementen så hade fabrikanten lagt på mycket smältlim inne  boxen runt hålen för elementen - kanske borrat lite för stora hål. Smältlim på 432MHz är inte helt klockrent ;)


På en så pass hög frekvens som 432MHz kan man inte använda den lösningen som fabrikanten gjort, en lång koppartråd samt långa vägar mellan bom och skärm/skruv på en orginaldesign tillför problem helt enkelt.

Här syns modifieringen.
Man lossar koaxkontkten och vrider jordringen på N-kontakten, löder dit en ny bred kopparstrip och ansluter strip med jordtag på koaxkontkakt och skruv till balunens skärm med kortast möjliga väg.




Nytt mätresultat, med modifiering så är anpassningen runt -20dB vilket är acceptabelt på moderata effektnivåer. Varje antenn kommer att matas med 50 - 100W efter respektive powerdivider.

Ska man få detta perfekt måste balunen mätas upp separat och justeras, även det drivna elementets position på bom justeras samt att man gör en lite annorlunda lösning med boxen. Men det får vara denna gången.

Nu återstår att säkra skruvarna och montera 8x7el DK7ZB 50/28 antennerns på sitt långa vertikala maströr.