Summa sidvisningar

fredag 12 oktober 2018

10GHz LNB, SDR-USB and signal source

Lite pill med 10GHz konvertern, SDR-USB samt mätsändaren

Provar lite hur hårdvaran för 10Ghz nedlänken Es'hail-2 Phase 4-A kan se ut och vilka modifiering som kan behövas.
Utgår från en COTS LNB, kör på lågbandet med 9,75MHz LO.
Tanken är att via IF koaxen köra DC, IF samt PLL referensfrekvensen (25.0MHz) till en extern 25.0MHz signalkälla som ersätter den vanliga kristallen som driver rätt mycketu dels för att det är en helt ostabiliserad kristall och påverkas även av utetemperatur.
Troligen krävs bara några enklare filter för att särskilja mellan LNB IF och 25MHz på samma koax, en diplexer med två bandpassfilter borde fungera, det är stor frekvensseparation dessutom.



Hittade en universal LNB men OK data för lite tester TS100F

Till vänster Goobay universal, till höger Telesystem TS100F, stor skillnad på utförandet och filter men i grunden samma koncept, 25.0MHz osciallator till PLL, två LO frekvenser samt dito styrning för polarisation och high/low band.
Vill ha SMA anslutningar på hela mitt system, så en modifikation gjordes med en stump semirigid koax , borrade ur orginal 75ohms koaxkontakten, svarvade till en hylsa med en inre gänga, man gängar in semirig koaxen i mässingshylsan, sen pressas hylsan fast med sin lilla krage när den urborrade 75ohm koaxkontakten gängas tillbaka i sitt hål. Man för först skala av semirig koaxen för att få fram en 3mm innerledare som sedan löds fast på kretskortet.

Konvertering klar

Lock på
Low band off, +14V matning, och den drar runt 100mA. Med en testmottagare är det enkelt att prova att funktionerna på LNBer

LNB fungerar fortfarande! Mäter upp den i digital testmottagaren

I den gamla analoga testmottagaren ser man hela IF spektrat på CRTen

En kommersiell dubbel biasTee med SMA/N, ansluts till testmottagaren som ger ifrån sig DC samt SDR-USB ansluts via en DC blockerande kondensator
SDR-USB är min gamla Trekstor E4000 tuner som nu har modifierats med en SMA-kontakt istf. DVB-T koaxkontakten


SDR Sharp på IF 975MHz ut från LNB, räknar man på konvertern så ser man att med LO 9.75GHz så ligger RF signalen på 10.725GHz.

Här är signalkällan, en DRO oscillator för dörrsensorere eller larmsensorer -  just nu inställd på 10.725 GHz.
En LM317T ger den +4.8V
Man ändrar på frekvensen med en insexskruv på trycker på DRO pucken. Låter man den vara ifred så är signalen stabil på sin frekvens, men den är känslig för beröring och framförallt saker som påverkar de två patch antennerna till vänster i bild.
Nästa steg blir att se hur långt ned i frekvens den går att justera, ned till 10.45GHz vore bra där satellit nedlänken ska finnas.

Köpte den där 10Ghz manicken billigt på nätet och det verkar vara en klon på en HB100, justerskruvens gänga för DRO pucken gick omgående sönder- Locket som är  i bockad aluminium har minimalt med gänga för skruven och gick sönder direkt.
Så nu gör jag en ny täckplåt i lödbart material så man kan ha en längre gänga.

Tar man bort hela aluminiumkåpen och startar oscillatorn så svänger DRO på 10.1GHz.
Så det kommer inte bli svårt att få DRO att svänga på allt mellan 10.3 och 10.5GHz när väl justerskruven är i funktion igen.