Summa sidvisningar

onsdag 16 juni 2021

EP-925 PSU issues

 PS-925 felsökning 13.8V nätdel


En vanlig syn på borden, ett nätaggregat som går under många olika namn/märken.

Problemet med detta nätaggregat var att utspänningen blev cirka 3Volt under belastning eller utan belastning,
det var i början ett intermittent fel och radio stänger av för låg spänning för att senare helt sluta ge mer än 3V utspänning.

Söker man på nätet efter PS-925 eller EP-925 hittar man en del information om hur detta nätaggregat fungerar och vanliga modifieringar..

Schemat stämmer ganska bra med innehållet i denna PS-925, det skiljer lite på data på t.ex likriktarbryggan som i denna nätdel var lite klenare sort.

FELET VAR:

Det finns ett antal elektrolytkondensatorer på kretskortet och som brukar vara det första steget i felsökning, dvs. löda av dessa och mäta upp med en s.k LCR mätare. De flesta kondensatorerna var OK men C4 47uF/25V belastade kretsen väldigt mycket. Den inre resistansen var väldigt låg och en ny kondensator löste problemet med endast 3V utspänning.

När man demonterade fronten så lossnade ett antal kopplingskablar, det verkar som med åren så har kablarnas kardeler gått av och vid minsta beröring faller kablar av från lödpunkterna.
Man får helt enkelt gå igenom dessa och göra nya lödändar på kablarna.

Det finns flera svagheter med detta nätagg. 

Värst är kylningen, den interna fläkten startar ofta och är dessutom mycket högljudd redan vid låg konstant belastning, typ att radio står på standby ett tag.
Det har varit nödvändigt att lägga en yttre fläkt på nätaggregatet som konstant suger luft ur lådan.

Det sitter en fläkt på bakre gaveln som styrs med en bimetall termostat, dvs. av eller på.
De två inbyggda kylflänsarna sitter bakom den främre fronten och är stackade på höjden. Mellan fläkt och kylflänsar sitter den tunga transformatorn. Fläkten trycker in luft i lådan bakifrån, runt transformatorn och sen ut genom gälarna på lådlocket. Kylflänsarna får mycket litet luftflöde och blir varma fort.
Gjorde ett försök att öka luftflödet och adderade en konstantgående 24V fläkt direkt på orginalfläkten och ett 270ohms 5W motstånd i serie till likriktarbryggans DC spänning, fläkten låter inte så mycket på den drivspänningen.
Trots denna modifiering blir kylflänsarna varma på låg belastning och det är rätt vanligt att den högljudda orginalfläkten startar och en extern fläkt är nödvändig.

Placeringen av orginalfläkten är inte bra, samt att kylflänsarna inte har ett effektivt kylflöde.