Summa sidvisningar

onsdag 24 april 2024

Part 8 - YADIY5.7GTVP - Yet Another Do It Yourself 5.7GHz TransVerter Project

Dax att inventera och göra klart alla nya extra kretskort för styrning av transverter


Koaxreläet som används nu, ett latchande 24V med två reläspolar, SPDT med tre SMA kontakter.
Dessa reläer var enkla att få tag i för en rimlig peng samt att dom är användbara på 5.7G och även 10GHz. Nackdelen är då att man får lösa +24V matning samt skaffa en styrning från PTT till kontroll av latchningen mellan RX <-> TX omkopplingen.


Har suttit vid CAD och satt ihop dessa PCB, sen använt toner transfer metoden som vanligt och etsat fram mönsterbanorna. Använder kopparnitar för alla jordpunkter, klart enklast att montera med en stans, dessutom med 1.5mm tjockt FR4 kretskort, dvs. den tjockleken som nitarna är avsedda till, går det fort att montera och löda på nitskallarna.


Ett nytt DC/DC kort, matas separat med +12V vid RX och +12V vid TX och ger ifrån sig alla + & - spänningarna som transverter vill ha i respektive driftläge. Gjorde om layout och lite mindre i storlek.

Lite mindre kort men en ny +5V regulator och seriediod till LT1044 negativ -5V 
Seriedioden lyfter +5V till +5.6V och kompenserar för spänningsfallet i 1044 regulatorn vilket ger -5V som PA kretsen vill ha


Ett PTT kort, känner av +6V från koaxen på FT290 radion, nycklar DC/DC kortet samt nycklar RF koaxreläet och adapterkortet för IF 144MHz.

Kretsen styrs av DC +6V från 144MHz radion, sen växlar kretsen mellan +12V till RX eller +12V till TX - samt jordar två reläer: ett relä för ingångskretsen samt koaxreläet



Ett RF koaxrelä kort, gör om en latchande lösning till en failsafe. Kortet är fastskruvat på koaxreläet i bilden och har ett köpe dc/dc step up kort pålött

I läget RX enligt LED


I läge TX enligt LED


Ett adapterkort för 144MHz IF radion, vid TX så kopplas en 50ohm dämpsats in och tar ned sändarnivån på 144MHz frpn 2.5W till nånstans runt +5dBm. Vid RX så går signalen igenom reläet och har endast en diodbegränsning av möjlig spänning om det skulle bli fel.

Ett tvåpoligt SPDT relä som har specikationer till 100MHz, dämpsats är ett 50 Ohm 25W RF motstånd, ett 470ohm seriemotstånd samt en liten pot som kan reglera effekten till transvertern i läget TX lite mer. I läge RX så finns endast två dubbeldioder i en SOT23 kapsel som begränsar ev. spänningar till 0.6V.

En RF avkoppling på +6V 144MHz anslutningen fattas - låt se vilken lösning som jag tar på det lite senare, går att skrapa in lödöar för några komponenter

Överlag använder jag LED röda och gröna för att visa status på dessa kort, mycket bra att ha i fält när man letar fel (vilket inte är ovanligt alls).

Har kopplat ihop alla kretskort och det verkar fungera fint - i alla fall utan transvertern igång