Summa sidvisningar

måndag 26 januari 2015

432MHz mottagarkonverter


Har en japansk 432MHz station som fungerar bra men mottagaren är brusig på ett jobbigt sätt troligen pga. att Den interna frekvensgeneringen är undermålig och från 90talet.

Tanken var att sätta ihop en 432 mottagare/konverter baserad helt på kristalloscillatorer (XO) och en mottagare med VCXO - och med den jämföra skillnaderna, först mot en 432fyr och sedan under 432 NAC.
Transverterdelar för test och mätövningar

Konceptet nu är ett 432MHz förförstärkarsteg med ATF34143, ett 432MHz bandpassfilter, en AH-1 mmic, en SYM-20DHW  +17dBM trippelbalanserad blandare, en kristallstyrd LO på 404MHz som ger 0dBm samt en efterföljande SXA-389 förstärkare för att nå +17.5dBm,
IF blir då 28MHz och går via en diplexer, ett filter samt en JFET IF förstärkare på cirka 9dB förstärkning minus filterförlusterna.


Lokaloscillator, blandare och IF delarna är nu ihoplödda och den första bänktesten är gjord (utan ATF och AH1) med signalgenerator direkt in i RF porten på blandaren,.
Med +17.5dBm LO signal blev känsligheten -84.5dBm för att ge S-1 mätarutslag på FT-7an.
28Mhz diplex, 9dB förstärkare

Blandaren med bra IP3, bra isolation och +17dBm level.





Lokaloscillator + 0dBm med BFW92/93 i sista stegen.
Förstärkare för lokaloscillatorsignalen, +17.5dBm med SXA389


Lyssnar man ännu längre ner i bruset efter typiska weak signal CW som är vanligt under 432NAC så hörs signalgeneratorn ner till -116dBm i FT-7ans mottagare.
Mao. så här långt verkar konceptet använbart för vidare utveckling.

28MHz mottagaren (Yaesu FT-7) är lugn och fin att lyssna med, jämför man en icom/kenwood/yaesu från 90-talet så är FT-7an alltid trevligast att lyssna med på 28MHz bandet.
Slår jag av IF JFET förstärkaren tappar man minst +6dB förstärkning.

Nästa steg:
Det behövs ett bandpassfilter före blandaren och kompensering av filterförluster - med en aktiv förstärkare.
Planen nu är att löda ihop och provköra en relativ lågbrusig förstärkare ATF och en följare AH1, sen justera bandpassfiltret, ordna dc regulator som inte bidrar till en ökad brusfaktor.
Det kan bli lite mycket förstärkning med dessa två i serie, men det visar sig framöver.

432Mhz HF stegen med bandpassfilter - ej provat ännu.


Egentligen kan man undra om det är värd mödan att hålla på med ATF transistorn, det låga brustalet man får hjälper inte så mycket vid markbaserad kommunikation eftersom markbrustalet är betydligt högre där antennerna pekar, mot horisonten, man brukar säga att marken brusar 289Kelvin vilket motsvarar 3dB NF. Hur mycket antennen plockar upp från marken varierar.
Fördelen med ATF är då att det finns en liten marginal för ytterligare förluster t.ex filter och lite kabel.
Ska man däremot bygga en 432MHz mottagare för EME så är det definitivt fel val med ATF eller MGF, istället ska man satsa på dom senaste högströms MMIC som har extremt lågt brustal och kräver endast enkla matchnät/små förluster och dessutom klarar sig utan aktiva och känsliga bias/spänningsförsörjningar. Med antennerna pekandes bort från marken är det naturliga bruset betydligt lägre än 289K/3dB NF, kanske bara en bråkdel av det lilla som antennen plockar upp, 0.4dB eller nåt liknande.