Summa sidvisningar

fredag 30 januari 2015

Reparerad & justerad 432MHz preamp - del 2 UHF preamp

Efter första uppmätningen av den preampens prestanda (lite mediokra sådana) så borde det rimligen finnas ytterligare möjligheter till justera fram en bättre brusfaktor och kanske lite mer förstärkning.

Tittar man på komponentstandarden före och efter GaAsFet så hittar man äldre hålmonterade kondensatorer. Dessa har inte särskilt höga prestanda och är antagligen del av brusfaktortalet som uppmättes.

Kortade ner ben längden mot jord på dioderna med lite lödtenn, byte av vridkondensator, hålmonterade kondensatorer borttagna.
Noteras på bilden är att 4.7nH, 1nF och 1n4148 sitter kvar ännu.

Första åtgärden är att byta trimkondensatorn, orginalet är en grön SKYE 10pF.
Mitt val är en keramisk/metall rörtrimmer i miniatyr som ofta används i 1-2GHz slutsteg, den liknar Gigatrim's modeller för GHz applikationer.

Andra åtgärden är att byta ut 2,2pF seriekondensatorn före GaAsFet mot en ytmonterad dito, modell liten.

Tredje åtgärden är att byta ut 1,8pF seriekondensatorn efter GaAsFet mot en ytmonterad dito, modell liten.

Brusfaktorn sjunker alltefter val av andra komponenter och ny trimning före och efter GaAsFet. Dom nya kondensatorerna används normalt i 1-2GHz applikationer.
Mellan varje åtgärd trimmades induktansen, samt bandpassfiltret och man kunde då se att brusfaktorn minskade samt att förstärkningen ökade i små steg mellan varje mod.
Jag startade med 1.63dB NF och 16.8dB gain och slutade efter moddarna på 1.49dB NF och 18.4dB gain.

Här ser man SMD ATCliknande kondensatorer istf. hålmonterade, före och efter GaAsFet.
Dom blå avkopplingskondensatorerna är till för extra reducering av brus från 78L05 regulatorn.
Avkoppling av dessa 78typerna blir alltmer viktigt på nyare typer av mmic lågbrusförstärkare t.ex PGA-103 m.fl.  I detta fallet gjordes ingen mätjämförelse före och efter åtgärden med det är en enkel komplettering just in case...

Det finns åtgärder kvar att göra, att byta 4.7nH induktansen och den hålmonterade keramiska kondensatorn (en gul grej som syns på översta fotografiet) till nyare med bättre prestanda på UHF - problemet är detsamma att dessa gamla hålmonterade komponenterna bidrar till förlusterna före GaAsFet. Man kan också ändra på skyddslösningen och byta de hålmonterade 1n4148 till nåt modernare ytmonterat.

Slutligen, det undre locket på lådan har en tydlig negativ inverkan på prestandan i den här preampen, utan lock så ökar bruset, så all trimning har gjorts från komponentsidan där locket inte har någon märkbar inverkan.

Bilderna är tagna med mobilkamera denna gången, dvs. lite sämre skärpa i bilderna ;)