Summa sidvisningar

torsdag 5 mars 2015

13cm 2.3GHz mikrovåg, UHF

Satt och funderade på UHF banden och på vilket sätt 13cm bandet kan bli fortsatt tillgängligt i SM ?.

Idag krävs det inget särskilt tidsbegränsat tillstånd på 1.2, 5.7 och 10GHz banden.
För 2.3 och 3.4GHz krävs särskilt tidsbegränsat tillstånd eftersom PTS ska se till att det går att genera pengar till kassan på dessa frekvenserna,

Tittar man på vad som pågår nu så verkar det som om det blir en europeiskt allokering i alla tre ITU regionerna inom 2300-2400MHz avsedd för (MFCN) fasta/mobila tjänster/trådlöst bredband men på s.k ”co-primary basis” eftersom det inte verkar att gå flytta alla tillämpningar/användare från bandet runt om i EU länderna. Tittar man på senaste utkastet till allokering så skrivs den på så sätt att det finns utrymme för respektive nationella adminstration (PTS) att tillämpa nationella lösningar där det finns behov. Så det kanske blir nån typ av mix mellan en delvis  "refarming" av frekvensblock i vissa regioner och "co-primary" över block i andra regioner.
För de kommersiella MFCN kunderna  har det föreskrivits en nationell blockallokering i 5MHz steg samt att det ser att tillkomma en s.k Block Edge Mask (BEM) som syftar till att reglera emissioner inom respektive block, och emmisioner utanför block/frekvensdomänen. Man kan säga att detta som en baseline för att utskilja repetitionsavstånden och interferensbenägenheten mellan geografiska platser. Redan idag verkar SM och OH nån typ av generellt BEM-liknande avtal mellan administrationerna för 2300-2400MHz.

Så hur kommer radioamatörens tillstånd för 13cm att utformas – om det blir nåt alls ?.
Det blir kanske som med dom gamla 50MHz tillstånden där varje radioamatör prövades först.
I prövningen ingår att tillståndet gäller en fast placerad station, på en väl definierad lokatorposition, med kända stationsdata på antennhöjd, EIRP, nyttobandbredd samt eventuella lokala förbihåll som t.ex aktvitet på dygnet, azimuth/elevationer osv.
Nån typ av nationell hänsyn måste göras till hur de primära användarna placeras geografiskt, vilka geografiska avstånd samt vilka frekvensavstånd som gäller inom eller utom det block som ligger närmast amatörradioallokeringen (som förhoppningsvis blir 2320-2325MHz eller 2300 - 2302MHz nationell liksom hela EU).

Så detta lär ta tid, först måste block säljas, sen ska nätplanering samt utplacering av utrustning göras av användarna, en långsam process, en föränderlig process. Skulle tro att den geografiska matris av 5MHz block måste bli verklighet, samt tillkommande geografiska justeringar för andra kommersiella  wideband användare över 2300-2400MHz.

Så det är bara kämpa på, fortsatt ansöka om 13cm tillstånd och visa att det finns ett intresse!!!!!