Summa sidvisningar

fredag 6 mars 2015

QRV igen på kortvågen - portabelt

Fick möjlighet och tid för lite radioaktivtet från JP61 nu i vinter,
med hyrd bostad var det begränsat med möjligheter till antenner och kablage. Tänkte inte heller släpa med ett stor nätaggregat, utan satsa på litet MC batteri och lågeffekt.

Utanför huset stod den närmaste tallen, ser ut att duga som antennfäste för en ändmatad tråd.
En antennlina skickades upp mha. bilens hjulmutterverktyg, en grej som har tilläcklig tyngd för att dra runt en lätt poly.lina och är lätt att kasta.
Den närmaste punkten för ändmatad antenn.

Har ett svagt minne av tidigare portabelaktiviteter att en förkortad tråd med en anpassningsenhet fungerar, framförallt fungerar den bättre än en liten mobilantenn som kanske har 1% verkningsgrad i sämsta fall. Kör man med 5-20W så blir uteffekten relativt blygsam med så låg verkningsgrad.

Så i radioportföljen stoppade jag ner en 20m rulle vanlig RK, en liten anpassningsenhet, en stump glasfiberrör, 0.8mm koppartråd, en 50m rulle 2.0mm kasttråd, en avbitare, vit eltejp, lödtenn, två stumpar 2.0mm koppartråd och en lödkolv.
Antennen fick byggas på plats.

Lite pyssel vid brasan ;) förkortningsspole lindas samt antennradiator löds ihop med spolen. två stumpar 2.0mm CU tråd genom glasfiberröret fungerar som avlastning och fästpunkter mellan spoltråd och antnntråd.

Antennåtten var preliminära och det blev inte tid för att ytterligare justeringar av antennlängderna.

Rätt enkel, i princip en vertikal del med motvikt och en toroidspole med variabelt uttag för att nå 50ohm.
Anpassningsenheten har hängt med ett tag och består av två mindre vridkondensatorer på 500pF vardera, en FT-1nn-6 toroid, en omkopplare för variabel avtappning av toroiden.
20W CW har den tålt tidigare - oavsett missanpassning.
En kortare kabel hängdes på som "motvikt" - den kabeln har stor inverkan på anpassningen vid sändning. Längden blev som det blev av den stump kabel som fanns kvar i 20m rullen, kanske 4 - 5m lång.


Så här blev stationen, ett 12V 7Ah MC batteri, manipulator, antennanpassare.
Tyvärr drar IC-706 en hel del ström på RX, så jag fick ladda ackumulatorn med MC blyladdaren
ett antal gången under en vecka.
Uteffekten begränsades till 5-20W beroende på band.

Resultatet, det gick fint på 40m, 30m, 20m och 10m med fasta stationer, körde även portabla motstationer, så några % verkningsgrad blev det på systemet ;)
Vita lådan är anpassaren, med inbyggd  mätare för reflekterad effekt, en mätbrygga med referens till 50ohm (ideal anpassning).

Vid bandbyte knäpper man runt på omkopplaren för max. brus, sen justerar man vridkondingarna efter max. brus. Seriekondensatorn har ingen större påverkan så egentligen kan den tas bort eller ersättas av en fast DC-blocker. Parallelkondensatorn är viktig och har upp till 500pF vilket räcker.

Vid små utffekter (5-20W) fanns inga tendenser till ström på koax så länge avstämningen var bra, däremot vid större effekter >30W blir det ström på koax och radio.

Hjulmutterverktyget
 EFHW + motvikten


Spolstomme, spole, grovt koppartrådsfäste, lödskarvar