Summa sidvisningar

torsdag 6 juli 2017

YA40MQT part III - Yet Another 40M QRP Transceiver

Har tittat på ändrade kretslösningar och speciellt runt audioförstärkaren


en LM386 har många olika möjliga kretslösningar men den kretslösning jag använder nu finns inte med i några datablad - så dax att byta till något annat som går att räkna eller föra ett resonemang runt.

Det finns inte lika mycket skrivet om alternativa kretslösningar med balanserad matning av LM386.



Nuvarande kretslösning, kondensatorn till jord ska enligt databladet användas om LM386 går i s.k high gain vilket den redan gör - syns på 10uF kondesatorn mellan pinne 1 och 8. Det "konstiga" är att man har ett motstånd på 2.2kohm som inte finns i några datablad eller alternativa kopplingar, samt en mindre kondensator än vad databladet anger.

 Nu finns det redan mycket skrivet om LM386, nedanstående finns några lösningar som ska in i mitt bygge, några är från datablad och andra från ham's som provat redan.

Första modifieringarna, tillägg som reducerar högfrekvent brus, reducerar HF instabilitet och gain stabilitet.
Även det enkla filtret mellan SA602 och LM386 är ändrat, ger mindre lågfrekvens till audiförstärkaren. Även pinne 7 bypass kondensatorn ska vara 100nF enligt databladet om 10uF sitter mellan pinne 1 och 8. Men 10uF får man s.k high gain 200ggrs (46dB) förstärkning, utan 10uF får man 20ggr (26dB) förstärkning.

Andra modiferingen från en VK radioamatör, dels ingår ett tillägg i filtret mellan SA603 och LM386, dels ett tillägg som ger mer förstärkning där man kan välja mellan 46dB eller mer än 46dB med eller utan enkel diodlimiter (vid starka signaler). Min mottagare har redan en AGC krets med detektor och en MOSFET limiter, så läge 3 på omkopplaren kan jag utelämna.
Eftersom min QRP transceiver nu har fått ett uttag för högtalare, så är det bra med en stabilitetskrets på utgången, att ta bort lasten på LM386 kan innebära stabilitetsproblem och självsvängningar på MHz området.
I nuvarande krets sitter volymkontrollen på högtalaren, idealet vore att den satt före LM386, men eftersom det är en balanserad matning mellan SA602 och LM386 så blir det lite komplicerat ijfm. att ha den i serie med volympotentiometern.