Summa sidvisningar

fredag 14 juli 2017

YA40MQT part VI - Yet Another 40M QRP Transceiver

En mindre VSWR mätare och anpassningsenhet för EFHW a.k.a ÄHT

Den gamla anpassningsenheten jag använde var lite stor och tung.

Provade att tillverka en mindre enhet, med fram och back (VSWR) effektmätare samt en inbyggd match och transformering för 2 till 5 kohm trådantenner ner till sändarens 50ohms matning,
antennen är en s.k  EFHW End Fed Half Wave,  på svenska ÄHT Ändmatad Halvvågs Trådantenn ;)
som dessutom har en s.k loading coil (förkortnngsspole) som kortar ner antennlängden.

Har även en variabel kapacitans samt en omkopplare för att variera transforeringen så kan den användas på mer än ett band. Effekttåligheten blir begränsad till toroidkärnans storlek.
Induktansen är en T-50-2 som har en tap nere vid jordändan för 50ohm, samt ett par taps vid antennändan som växlas med omkopplaren. Parallelt över induktansen finns vridkondensatorn.

Provade att ansluta ett 2.7k resp 4.7k motstånd på antennporten och det gick utmärkt att hitta en bra anpassning genom att först lyssna på bruset och vrida på konding och omkopplaren, sen finjustera med uteffekt , i mitt fall 2W.

Om man alltid använder en bandresonant antenn med t.ex 2.5kohm matningsimpedans kan man enbart använda den fasta transformatorn ( 50 ohm : 2.5 kohm dvs 1:49  transformering ) och hoppa över både mätbrygga och vridkondensator.

OBS!! på bilderna nedan syns den första versionen utan 1:49 transformator och dito omkopplare, samt att jag bytt från stor pertinaxvridkondensator till en mindre polyvaricon plastvridkonding.
Ska uppdatera bilderna vid tillfälle.

Klippt och bockat i källare
Lådans storlek är 100 x 60 x 30mm

Använder distanser som håller ihop lådhalvorna, Vanlig rund aluminiumstång kapas till rätt längd och får ett skruvhål i vardera änden