Summa sidvisningar

måndag 7 januari 2019

10.4GHz HB100-clone mods + LNB feedhorn

Mer test och modifiering av HB100 radarmodulen på 10GHz plus LNB matare - testmodul för Es'Hail-2 10Ghz mottagare.

Efter att justerskruvens gänga på DRO/modulen gått sönder så gjordes en hel del modifieringar av HB100 klonen.
Jag fick inte ner frekvensen till 10.45GHz och när skruven vreds åt hårdare var det slut.

I orginalskick så svängde DRO modulen runt 10.75 GHz , efter många modifieringar så är den nu på 10.45Ghz.


Gjorde först en ny kåpa i mässingsplåt som går att löda fast på kretskortet. i den nitade jag en gängad aluminumnit M3 där en ny justerskruv sattes. Nu gick det att dra åt skruven hårdare och modulen kom ner till 10.59GHz sen gick det inte längre eftersom kretskortet böjer sig där DRO sitter limmad samt att kåpan böjer sig uppåt.
Nästa åtgärd var att göra en förstärkning med två aluminiumbitar, en bit på vardera sida om kretskortet, som skruvas ihop vid skruvhålen i kretskortet. Tanjken var att kåpan fixeras och kretskortet inte längre böjer sig så mycket. Provade dra åt jsuterskruven igen och nu gick frekvensen ned men stannade på 10.59GHz eftersom kretskortet böjer sig igen precis där DRO pucken sitter.
Ny åtgärd var att löda fast två kretskortsbitar där DRO pucken sitter, fast på jordplanet (man skrapar av lacken och löder dit bitarena).
Nu gick det att dra åt justerskruven lite till, och nu är frekvensen 10.457GHz, dvs. nära där jag vill mäta på LNB/parabol/SDR.

Ny lödbar kåpa, extra bygel, ny justerskruv

Bygel på andra sidan samt de två kretskortsbitarna som stoppar kretskortet att böjas där DRO sitter.
Efter att modulen är inmätt på 10.45GHz så anslöt jag modulen till en slaktad LNB matare.
LNB matarens kretskort är urtaget, ett nytt kretskort med en semirigid koax med mittledare som sticker in i mataren där en av de två injektorerna på orginalkretskortet suttit. Vet inte om det var vertikal eller horisontellt, med det är de främre hålet som jag använt.

En enkel mätjigg till spektrumanalysator, signalen är mycket starkare med hornet än om man mäter i den koaxbit med SMA kontakt som är pålödd i modulen istället för de två etsade patch antennerna.

Hela paketet med 10GHz modul, en LM317T spänningsregulator, samt LNB matare med nytt kretskort. Ett varv kopplingskabel på koax till mätinstrumentet, Vrider man på LNB mataren så är det en klar skillnad så nån typ av polarisering har mataren

10.456GHz : Justerskruven är hårt åtdragen samt att matningsspänningen sänktes från 4.9V till 4.1V vilket sänkte frekvensen något ytterligare. Man kan undra hur länge kretskort och förstärkningar håller ihop.
Lessons learnt: det vore bättre att ha en större stabil platta på jordplanssidan av 10GHz modulen, en platta som stöder hela kretskortet, plattan är sedan fäst i en annan förstärkning som ligger på metallkåpan.
Dom här DRO modulerna finns olika frekenser, kanske finns det en som ligger lägre än 10.75Ghz och därmed lättare att justera ner i frekvens.