Summa sidvisningar

tisdag 15 september 2020

EMI RFI från Samsung RB37J5000WW Kylskåp på många radiofrekvenser - del 2

Har varit tvungen att ta fram temporära åtgärder som kopplas in när man ska köra radio - för att slippa lyssna på ett kylskåp som sänder på alla amatörradioband mellan 1 och 144MHz.


Använde 28, 50, 144 MHz under sommaren - och störningarna från kylskåpet gör det omöjligt att höra någonting i mottagaren på 28 och 50MHz -  endast väldigt starka signaler hörs genom stördimman.


Störningarna är till största delen ledningsburna, dvs kylskåpet använder elnätet i huset som antenner.
Sen är kylskåpshöljet i metall men eftersom jordledaren är flera meter lång så kan man anta att även jorden fungerar som antenn och därmed så är även höljet en antenn.

AM och FM radio påverkas definitivt av kylskåpet.


Eftersom kylskåpet stör på allt mellan 1-200MHz så blir det intressant hur man ska kunna eliminera störningarna. 

För att prova om åtgärder fungerar med ett färdigt EMI AC filter behövs det ett filter mellan ett sladdmonterat nätuttag och en sladdmonterad nätkontakt.




Dom mest vanligt förekommande EMI filter är specifierade för 1-30MHz och ger en hel del dämpning, minst >40dB dämpning. lite beroende på frekvens och typ av störning. EMI filtret är effektivt på common mode störningar mellan L och N och differential mode som är störningar mellan jord och L,N.

På nätsladden finns också EMI suppression ferrite cores,
Det finns otroligt många olika sorterts ferritmaterial, men i det här fallet är det typ -31 som används med egenskaper mellan 1 och 300MHz.

Filter och ferriter är monterade i en starkströmsdosa med korta nätkablar.




Resultatet ?

På 50MHz så sjönk styrkan i EMI/RFI kraftigt  - men man ser fortfarande alla övertoner i mottagaren som kylskåpet sänder ut på ledningsnätet.

På 144MHz så reducerades EMI/RFI mycket och man ser enstaka signaler som kan vara från kylskåpet.

På 28MHz är det fortfarande störningar men i lägre nivåer än tidigare.

Kunde inte prova på lägre frekvenser med avstämd antenn -  vilket var synd eftersom EMI/RFI utan filter är mycket kraftiga på t.ex 7MHz.


Vad göra ?

Detta lösa filtret är kabelmonterat med nätuttag och nätkontakt - så det innebär att hela kabellängden finns kvar mellan kylskåp och filter - dvs. runt 2m nätkabel finns kvar och kabeln fungerar fortfarande som antenn.


Det bäste vore om tillverkaren hade satt ett EMI/RFI filter direkt på kylskåpet i en skärmad låda.
Om man söker på nätet så hittar man såna lösningar, en låda som monteras bakpå kylskåpet - filter som  kostar långt över 1000 SEK som eftermarknadsgrej och man kan inte installera dessa själv.


Problemet kvarstår

Samsungs RB37J5000WW kylskåp stör alltså mellan 1 och 200MHz och störningarna märks på DCF77 klockor, AM och FM radio och amatörradio.
Oklart om DVB-T är stört också men det är inte osannolikt eftersom DVB-T mottagarens nätsladd sitter på samma fas som kylskåpet och vår kvalitet på signalen har varit dåligt trots startk signalstyrka.
Inflygningen till vår flygplats, man kan  ju undra om även de flygfrekvenserna påverkas när flygplanen är på några hundra meters avstånd från kylskåpet.


Tillverkaren har byggt en radiosändare (!) med usla egenskaper och det är oklart varför kompressorstyrningen i kylskåpet behöver en-vägs kommunikation på så många frekvenser samtidigt. 8( 8(