Summa sidvisningar

lördag 5 september 2020

Fixa kretskort snabbt och enkelt - går det - del 2

 Har tagit mig förbi transfer av toner utskrivet på papper till att överföras till kretskort - samt etsat 


Provade många olika reklampapper, dom tunnaste av typen Jula's reklamutskick fungerar MEN det blir inte lika krispiga raka kanter efter etsningen och vissa partier blir inte heltäckande. Mao. inte det bästa papperet som transfer media eftersom man måste efterarbeta med täckande färg där tonern blir för tunn på kretskortet. Det verkar precis som papperet blandar sig med tonern vid värmeöverföringen och sen när man tvättar av pappersfibrerna så blottas koppar igen.

Provade igen med reklampapper av lite tjockare typ, 

sånt som kända stora bilfirmor använder sig av, vilket är ett lite "lyxigare" och tjockare papper och det fungerar väldigt bra som transfer media. Det tar mycket längre tid att gnugga av i blött tillstånd - men tonern verkar inte ha blandat sig på samma sätt.
Layouten var med SOT-23 som minsta komponent.


Ovan är första layouten, med det tjockare bilreklamspapperet. Fina kanter. Alla kretsbanorna är intakta med fina raka skarpa kanter.
Etsad på glasfiberkretskort. Är nöjd med resultatet!


Nästa försök var med det yttest tunna reklampapperet.

Layouten var med 1206, TO-252 och SOT-23 samt några smala passager i ett hairpin bandpassfilter där avståndet skulle vara runt 0,2mm.



Resultatet ovan (tyvärr lite suddig bild) som sagt inte så fina kanter och man ser att jag har fått bättra på med täckande färg mest över hela ytan eftersom tonerpatcharna blev poriga på många ställen. 
Resultatet är däremot helt användbart, alla banor är intakta.
Etsat på teflonkretskort.


Schlugsatsen?

Med toner transfer metoden och de reklampapper som gratis dimper ned i brevlådan så kan jag nu göra kretskort hemma inom en timme - räknat från laserskrivarens utskrift till att man gnuggar av färgen på det färdig etsade kretskortet med stålullen. Gör man flera kretskort parallellt så tar det inte mycket tid extra alls.

  • skriv ut layouten spegelvänd på reklampapper i laserskrivaren
  • klipp ut layouten och tejpa den i en sida på kretskortet
  • kör kretskorten med tejpen först igenom laminatmaskinen ett antal varv, typ 5 gånger så att papperet inte längre är löst
  • värm på med strykjärnet på max med smörpapper emellan, på en plan yta, man får bearbeta hela utan om och om igen under ett par minuter
  • låt svalna och sen blöt papperet så det börjar lösas upp samt gnugga av med fingrarna.
  • en inspektion och extra färg eller tejp innan etsning görs
  • etsa, med natriumpersulfat så tar etsprocessen ett par minuter.

Nästa metod vore att prova en kretskortsfräs, det låter som en enkel metod......
Men går man igenom procedurerna med alla program som ska köra igenom layout och göra en CAD fil och att hitta rätt fräshöjd över hela kretskortets yta - så låter det som nåt som tar en hel del extra tid att lära sig att göra rätt.
Låt se om det blir en fräs framöver...