Summa sidvisningar

fredag 11 oktober 2013

En kralligare balun

Nu när PA och ATU börjar bli redo för action så sitter det en flaskhals uppe i matningspunkten på min OCFD, en gammal 4:1 300W spänningsbalun och en 50cm sträng med typ -43 tubferriter på en bit RG-58 vid matningspunkten.

Principen för den nya QRO 4:1 balunen blir enligt skissen som är från nån toroidartikel.
två vanliga bifilära lindningar som kopplas ihop enligt skissen.

Så man behöver lite ingredienser, lite PTFE slang, lite lackad koppartråd, teflontejp, två kärnor och lite rätt mått.

Så här blir det, två stackade FT-240-61 toroider, som ska tåla det upprustade PA't effekt med marginal. En T-200 toroid räcker inte till.

Teflontejp skyddar både lack på koppartråd och spänningsöverslag.

1.6mm diameters koppartråd träs i ett 2.0mm PTFE rör.

Så här blidde det, i varje bifilärt par har en ledare ett PTFE rör, den andra ledaren ligger tejpad dikt an mot PTFE röret var 4:e cm med vit elektriker tejp (självslocknande proffstejp), egentligen blev det lite för mycket tråd på kärnorna så jag fick sätta dit en bit koaxdielektrikum (utan mittledare) för att hålla isär de bifilära paren, syns som en tjockare vit kabel. en SMA kontakt löddes temporärt dit på 50ohms sidan för mätningar.

Nu är det 13varv per bifilärt par.
1.6mm CU tråd plus PTFE blir för mycket att linda på med 13varv, skulle tro att man får gå ner i antal varv totalt eller på tråddiametern typ 1.2mm diameter. Med tanke på mätdata skulle det gå att ta av ett varv utan problem (har inte provat detta).
Man skulle kunna två PTFE rör på båda ledarna, men då måste det vara väldigt tunnväggiga rör vilka jag inte hittat. De rör man hittar i t.ex Solna är rätt styva och har relativt tjocka väggar. Det är inte bra med för mycket distans mellan ledarparet.

På 200ohms sidan löddes 4st icke-induktiva SMD 50ohms RF termineringsmotstånd in. I raden av motstånd kan man addera upp till 450ohm för att kunna mäta hur balunen fungerar med högre matningimpedanser.

Anpassningen ser bra ut upp till 35MHz sen händer det lite grejor. På 14Mhz är det -36dB returnloss.
Med två stackade kärnon blir det rätt mycket tråd, så kanske är det därför man inte når 50MHz, en massa induktans kickar in och ställer till det. En enkel T-200-6 toroid med mindre tråd kanske når 50MHz, well - man få inte allt på en och samma gång....

Och på 28.5Mhz är det -23dB returnloss, mycket bra.

En massa data, Rs, Xs, VSWR vid 50:100Ohm, 50:200Ohm, 50:300Ohm.
OffCenterFed antennen har en matningsimpedans som varierar mellan 200 och 400ohm så på vissa band skulle en 6:1 balun fungera bättre, på andra band är en 4:1 helt OK.
Men helt klart är att man inte kan kliva på med QRO på alla band utan att först gå igenom hur denna 4:1 balun  + OCF antennen beteer sig ihop - annars lär hög VSWR pajja balunen i nån svag punkt.

Den enkla versionen: ett VSWR protokoll.
Ett rör-PA klarar oftast att hantera/"stämma av" VSWR upp till 2.0:1 så min uppfräschade antennavstämmare behöver nog inte kopplas in så ofta så länge antennen håller sig runt under 350ohm.

På målet, bättre än så här blir det inte.