Summa sidvisningar

onsdag 2 oktober 2013

MN2700, ny HW i shacket

Har haft behov av en tåligare antennswitch, effektmätare och avstämmare ett tag nu.
Nyligen dök en lösning upp, ett objekt som hade en del tydliga ålderstecken, så det blir att gå igenom allt INNAN effekten läggs på....
En avstämmare från 70-talet, tål 2kW, har inbyggd antennswitch för tre antenner, VSWR & Effektmätare samt en balun för stegmatare eller longwire - rätt använbart paket mao!.
Tittar man på frontpanelen och dess kontroller och fungerar på handhavandet inser man att man måste ha ett schema över vart kontrollerna ska stå för respektive antenn och band ;).

Första problemet var lösa axelkopplingar och rattar, kopplingarna var inte spruckna så insexskruvarna gick bra att dra åt.


Nästa problem, en vridkonding gick enormt trögt och jordplåten mellan stator och chassi snurrade runt och det ska den inte göra, tanken är att statorn vrider på sig mot plåten.
Så ett par stänk smörjmedel på det intorkade fettet i respektive lagringar mjukade upp fettet och sen började vridmotståndet kännas mer normalt och plåten lossnade ur det intorkade fettet.
Även den andra vridkondingen var trög, men även den gick lättare efter lite fix.


Antennväljaromkopplaren var helt svart och anlöpt och här gick det få bort oxid och smuts så nu ser den helt ny ut på båda sidorna. Rätt trist att bränna upp dessa eftersom dom inte finns att köpa längre, så man får hålla dom i form helt enkelt.


Samma på omkopplarna för mer kondensator pF, nu rengjord.

Alla SO-239 chassikontakter rengjorda, mittstiften är fortfarande någorlunda spänstiga och nyper till runt mittledaren på PL-259 hankontakten, däremot var det väldigt mycket smuts och oxid i hylsan och i gängorna.

Här är tillsatsen B-1000, en toroidbalun.
Det finns att köpa ett nytt förbättrat innehåll, det verkar som om den orginal toroidkärnan lite svagheter på de lägsta banden. Den nya balunen ger lite bättre egenskaper där. Avvaktar med denna åtgärd t.v.