Summa sidvisningar

tisdag 1 oktober 2013

SAC CW 2013





Var ute på resa under september och den råkade inträffa samtidigt som SAC CW helgen.
Tänkte först köra 80/40M under SAC, så det blev att tillverka en 80/40 dipol med traps.
I min rese-radioportfölj finns alltid rig, atu, psu, keyer och lite kabel.

.
Trapsen är avstämda på 7050kHz med en parallelresonanskrets av enklaste sort: en 10uH spole och en kondensator på 51pF. Hade ingen lämplig kondensator så det blev en stump RG-58 nedklippt till rätt längd som ger samma värde = 51pF

Delarna i 40m trap, en del spole, en del konding.
Körde en LC kalkylator och angav spole 10uH och frekvens 7050kHz, så kondingen hamnar på 51pF.
Så man ansluter pF mätaren och klipper ner koaxen till rätt längd.

Sen löder man ihop dom parallellt.
Observera att man måste få tillräcklig isolation i ändan på koaxen mellan mittledare och skärm, samt skärm och spole, så sätt gärna dit krympslang och tejp annars kan det bli överslag antingen mellan skräm & innerledare eller till spolen.
Egentligen ska man stämma av kretsen vilket jag inte hade tid med, men det går i princip ut på att lägga på RF på 7050kHz och sen ha en RF mätare över trapen, sen ser man var dippen ligger och justerar spole eller konding. Enklast är att sända ut nån watt via en länkspole intill trap, och sen göra en RF-mätare med diod+konding till en mulitmeter där man ser hur mycket energi trap terminerar.



Här ser man dipolen med en 1:1 balun i mitten, upphängd i träd, min kastvikt begränsade höjden samt att tallarna var väl kvistade i sin ungdom. Det blev crika 10m upp över mark och slopande ben till mindre träd.
Höjden över havet är cirka 250m.


Gjorde en VOCAP körning på morgonen innan SAC CW startade och såg att 20m var väldigt körbart samt att även 15m var aktivt. Lyssnade lite på banden och insåg snabbt att 80/40m får komma i andra hand, så strategin blev att främst på 15m och sen 20m senare på kvällen.


Så var det dax, SAC CW, ringrostig till max.

Det blir 15 & 20m i första hand, via en automatiskt antennavstämmare så gick det att få 50ohm till IC-706an.
Det blev att köra som low power (100W) och TB-Wires overlay, single-OP.
Insåg snabbt att nåt loggprogram behövdes, så jag laddade ner SACMAN för att få Cabrillo direkt utan strul.
Komplettera med lite godis, kaffe, vatten och mackor så satte det hela igång kl.14.00.


 
Som lågeffektsstation med mediokra antenner var taktiken var att hitta en frekvens en bit över alla andra, lägga sig där och pumpa CQ SAC.
Insåg snabbt att SACMAN är inget bra on-line logg program, alldeles för mycket knappande när stationerna svara på löpande CQ. Så det blev att skriva ner allt först på papper och fylla en A5 sida, sen flytta över sidan till SACMAN, och sen fortsätta pumpa CQ och fylla nästa sida.




15m var roligt att köra, men när signalerna hade sjunkit successivt under kvällen var det bara att överge att pumpa CQ högt i bandet, man har inte så många chanser att få till fler kontakter med min station med den taktiken. Jag provade search'n'punch ett tag på de kvarvarande starkaste stationerna men dom hörde mig knappt, det blev långa omfrågningnar på signal och nummer, de flesta var dock tålmodiga så det blev konfirmerade kontakter även sent på kvällen, men det tog tid.




20m var även det roligt att köra, bandet var öppet länge (stämde med VOCAP) och körde minst lika många kontakter där som på 15m. Stängde av innan midnatt, det var jobb dagen efter, vilket var synd då bandet var körbart.



Nere på 80/40 var det kaos, knäppte in 275Hz CW filtret.
Gick inte att plocka poäng på med en enkel dipol, de långväga stationerna var dränkta och hörde ingenting av mina försök. Hörde mest skandinaviska high power stationer.


Körde ihop drygt 11000 poäng enligt SACMAN på dryga 115 QSO, bara på 15 & 20m, minus eventuella fel och DXCC konstigheter i SAC roboten.
Tack vare ATU och en 80/40m DIY dipol så blev det en liten contest från landet.